KVALITETNA OSTVARENJA UPRKOS BUDŽETU

Trinaesti po redu Festival svjetskoga kazališta otvoren je u Zagrebu 15. septembra predstavom “Pluća”, rediteljke Kejti Mičel i izvodjenju nemačke trupe Šaubine am Leniner Plac U ZKM-u.

Festival će trajati do 27. septembra i po rečima Dubravke Vrgoč, umetničkog direktora manifestacije: „Postojala je mogućnost da se festival i ne održi, budući je budžet bio uvelike smanjen. Unatoč svemu, festival će se održati i na njemu će se predstaviti 4 predstave, koje će svojom kvalitetom zainteresirati publiku. Ovogodišnji festival nastavlja umjetnička istraživanja koja su mu imanentna od prvih dana.“

Ivica Buljan, takodje umetnički direktor festivala, predstavio je projekte dvoje etabliranih evropskih reditelja, Kejti Mičel iz Velike Britanije koja je u Zagrebu prezentirala “Pluća”, temeljena na tekstu Dunkana Mekmilana i Romea Kastelučija, jednog od najznačajnih savremenih svetskih reditelja koji dolazi s predstavom “Go down Moses”. Uz njih na festivalu nastupaju i dve poznate trupe – “tg Stan” iz Belgije, s Čehovljevim “Višnjikom”, te NO99 iz Estonije s predstavom “Moja žena se naljutila”. Predstave se izvode na scenama ZKM, HNK-a i na sceni TRAVNO.


Објављено

у

од

Ознаке: