KRITIČARSKI „AUTOBUS“

Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije pokrenulo je ove sezone „kritičarski karavan“, koji bi omogućio podsticaj i razvoj ove forme kod nas, ali i doprineo predstavljanju delatnosti pozorišta van centara.

Svi pozorišni kritičari u Srbiji dolaze iz samo dve sredine – Beograda i Novog Sada, i zato sam na Izbornoj skupštini inicirao projekat ‘Kritičarski autobus’, rekao je novi predsednik Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije Ivan Medenica. „Tražićemo novac od Ministarstva da možemo sami, kao Udruženje, da plaćamo put i boravak u manjim mestima, tamo gde pozorišna kritika ne postoji“, objasnio je Medenica i podsetio da u Srbiji ima oko 30 profesionalnih pozorišta. Većina njih, kako je napomenuo, lišena je bilo kakve kritičke evaluacije, a njihove predstave nikada ne dožive kritičko vrednovanje, osim ako ne gostuju na Sterijinom pozorju ili nekom drugom velikom festivalu. Medenica je dodao da ima slučajeva kada kritičari idu po pozivu u manja mesta, ali to domaćini plaćaju, „a onda nas to dovodi na teren gde možemo da sumnjamo u objektivnost njihovog pisanja“.

„Projekat “Kritičarskog autobusa“ podrazumeva da mi pokrivamo troškove i da nam pozorište u koje idemo obezbedi samo ulaznice. Onda bismo jednim mini-busom nas nekoliko išli, pet-šest puta tokom sezone, a zajednički bismo birali koje pozorište i koje predstave bismo posetili“, rekao je Medenica. U planu je da se posle tako odgledanih predstava organizuju razgovori sa umetnicima koji su ih stvarali i sa publikom, „da i jedni i drugi čuju šta znači kritičko promišljanje o pozorištu. Po povratku bi svako bio dužan da u svom mediju objavi kritiku, odnosno oni kritičari koji mogu sa svojim urednicima da se izbore da pišu o predstavama iz provincije“, izjavio je Medenica.

 


Објављено

у

од

Ознаке: