KORENIĆEVI DANI PRVI PUT U SARAJEVU

Sarajevski Kamerni teatar 55 pokrenuo je od ove godine regionalni festival posvećen osnivaču pozorišta – Jurislavu Koreniću, koji je trajao od 25. maja do 3. juna.

Prvi međunarodni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“ okupio je pozorištnike iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije, koji su izveli sedam predstava. “Cilj pokretanja ovakvog festivala je na svojevrstan način prepoznati i nagraditi ogroman trud i energiju koji se ulažu u stvaranje jedne predstave i kreiranje uloge, a koji tako često i tako lako bivaju previđeni i zaboravljeni. Festival smo odlučili posvetiti idejnom začetniku i osnivaču Kamernog teatra 55, Jurislavu Koreniću koji je svojim radom i vizijama ostavio neizbrisiv trag na ovim prostorima. Nagradu za najboljeg glumca odlučili smo nazvati i posvetiti glumcu Kamernog teatra 55, Žanu Maroltu, koji je cijelim svojim glumačkim bićem utjelovljavao ono što glumac jeste i treba da bude. Kamerni teatar 55 je jedan od najnagrađivanijih teatara u regionu, poznat i priznat, i kao takav predstavlja idealno mjesto i okruženje za jedan ovakav festival. Od teatra – za teatar”, obrazložio je direktor Kamernog teatra i pokretač Festivala, Emir Hadžihafizbegović.

Žiri u sastavu: Boro Stjepanović, Aleksandar Seksan, Pjer Žalica, Maja Salkić i Dženana Burek odlučio je da Nagrada „Jurislav Korenić“ za najbolju predstavu pripadne projektu „Kad bi naglas govorili“ po tekstu Adnana Lugonića, u režiji Srđana Vuletića i izvodjenju domaćina, a Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje „Žan Marolt“ – Vojislavu Brajoviću za ulogu Belog u predstavi „Voz“, po tekstu Kormaka Mekartija, u režiji Vojislava Brajovića, beogradskog Zvezdara teatra.

Anja Ilić proglašena je najboljom glumicom za ulogu Mice u predstavi „Mrešćenje šarana“ po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina. NP “Petar Kočić” iz Banja Luke, dok je nagrada za najbolju scenografiju otišla Adisi Vatreš – Selimović za predstavu „Kad bi naglas govorili“.

Nagradu za najbolji kostim osvojila je Barbara Podlogar za predstavu „Tko se boji Virdžinije Vulf?“, po tekstu Edvarda Olbija, u režiji Vite Taufera, Gledališča iz Kopra, a specijalna nagrada za najbolji tekst pripala je Adnanu Lugoniću.


Објављено

у

од

Ознаке: