Kontroverze i ekskluzive Dubrovačkih igara

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove “Himne slobodi” ispred Crkve Svetog Vlaha svečano su 10. jula otvorene 66. Dubrovačke letnje igre.

Festival traje do 25. avgusta, a tokom 47 dana, na dvadesetak ambijentalnih lokacija, više od 2.000 umetnika iz celog sveta izvešće prekod 70 dramskih, muzičkih, baletskih i drugih programa pod motom “Zidovi od kamenja, srce od umetnosti”.

Mani Gotovac je selektor dramskog programa, koji 20. jula na Lovrijencu otvaraju „Elementarne čestice“ po istoimenom romanu Mišela Uelbeka (adaptacija Velimir Grgić) u režiji Ivice Buljana. Hrvatski mediji beleže da je reč o ostvarenju koje je već najavom izvođenja na Igrama izazvalo kontroverze. Druga dramska premijera je slavna „Dubrovačka triologija“ Iva Vojinovića u režiji Staše Zurovca početkom avgusta, a koja će biti odigrana u Kneževom dvoru i ispred njega.

Pozorišni program Igara činiće i Vojnovićev „Ekvinoncio“ u režiji Joška Juvančića, kao i prošle godine premijerno izvedena, izvanredna predstava „Romeo i Julija“ Vilijema Šekspira u režiji Jagoša Markovića.


Објављено

у

од

Ознаке: