KONKURS ZA LUTKA IGRU

Unima centar Srbije pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a uz podršku Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, Sterijinog pozorja, ASSITEJ-a i časopisa NITI (Pozorišni muzej Vojvodine), raspisao je Konkurs za originalnu lutka igru.

Rok za slanje tekstova za Konkurs za originalni, domaći, dramski tekst za lutkarsko pozorište je 1. decembar 2015. godine, a odluku o nagradi žiri donosi do 28. decembra 2015. godine. Članovi žirija: dramski pisac Igor Bojović – direktor Pozorišta lutaka „Pinokio“ i UNIMA centra Srbije, reditelj Dragoslav Todorović – predsednik Upravnog odbora UNIMA centra Srbije i dr Zoran Đerić, teatrolog.

Dodeljuje se samo jedna nagrada. Pobedniku će biti dodeljena novčana nagrada u iznosu od 200.000,00 dinara (bruto), čime će biti otkupljen autorski tekst sa pravom prvog izvođenja u lutkarskom pozorištu, koje prvo pokaže interesovanje. Pozorište koje se odluči za realizaciju nagrađenog teksta je u obavezi da sa autorom dogovori uobičajenu visinu tantijema. UNIMA centar Srbije će organizovati javno čitanje nagrađenog komada. Takođe, pobednik će biti pozvan da bude gost Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici 2016. godine. Nagrađeni tekst će biti objavljen u časopisu NITI br. 4. Tekstovima koji uđu u najuži izbor konkursa, UNIMA centar Srbije će dati preporuke za izvođenje i dalju afirmaciju

Pravo učešća na konkursu imaju državljani Republike Srbije i svi autori koji pišu na srpskom jeziku. Članovi Upravnog i Nadzornog odbora UNIMA centra Srbije, kao i članovi redakcije časopisa za lutkarsku umetnost NITI nemaju pravo učešća.Biće razmatrani originalni dramski tekstovi izvorno napisani na srpskom. Žiri će uzimati u obzir neobjavljene, neizvođene i nenagrađene dramske tekstove.Cilj raspisivanja konkursa je podsticaj i afirmacija kako domaćeg dramskog stvaralaštva za decu, tako i lutkarstva uopšte. Ciljna grupa su deca do 12 godina, što je repertoarska odrednica većine lutkarskih pozorišta u Srbiji. Tema konkursa je slobodna.

Osnovni kriterijumi prilikom donošenja odluke žirija o pobedniku biće umetnička vrednost, inovativnost na planu forme i univerzalne vrednosti u korespondenciji sa dečijom publikom, kao i scenska izvodljivost komada. Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobednika ukoliko, prema njegovoj jednoglasnoj odluci, ni jedan komad ne bude odgovorio na postavljene značenjske i estetske kriterijume na dovoljno visokom nivou.

Konkurs je anoniman. Nepotpisane tekstove u štampanoj formi, označene šifrom (4 primerka) i CD sa kopijom nepotpisanog teksta u .pdf formatu i označen šifrom, treba dostaviti poštanskim putem. U velikoj koverti sa tekstovima poslati i zatvorenu kovertu sa rešenjem šifre: naslov teksta, ime autora, adresa boravka, telefonski i elektronski kontakti. Tekstovi i CD prispeli na konkurs se ne vraćaju. Tekstove treba dostaviti na adresu: Pozorište lutaka „Pinokio“ za KONKURS UNIMA-e, Goce Delčeva 1, 11070 Novi Beograd.


Објављено

у

од

Ознаке: