KOMEDIJA LEČI I OBRAZUJE

Repertoar jubilarnih, 45. po redu jagodinskih “Dana komedije”, kao i ime dobitnika Nagrade “Zlatni ćuran” za životno delo objavljeni su prošle sedmice.

Pozorišni, televizijski i filmski glumac Ivan Bekjarev dobitnik je „Zlatnog ćurana“ za životno delo, najvišeg priznanja Festivala. Odluku da „Zlatni ćuran“ za životno delo pripadne Ivanu Bekjarevu saopštio je umetnički direktor festivala Dobrica Milićević, a laureatu će biti uručena na „Danima komedije“, koji se po tradiciji održavaju od 20. do 27. marta svake godine.

Bekjarev, rođen 1946. godine, završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Prvu filmsku ulogu odigrao je 1967. u filmu „Bokseri idu u raj“. Na „Danima komedije“ statuetu „Ćuran“ za glumu dobio je 1976. za ulogu Žaka u predstavi „Zvrčak“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta i 1993. za ulogu Maršela Šabanona u predstavi „Ne očajavajte nikad“ istog teatra. „Zlatni ćuran“ sastoji se od statuete, plakete i novčanog iznosa. Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili nasi istaknuti glumci počevši od Miodraga Petrovića – Čkalje.

U izboru selektorke 45. pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije Ivane Vujić, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade naći će se predstave iz Beograda, Užica, Kragujevca, Šapca i Zrenjanina. “Među 32 predstave koje su pregledane, tragalo se za komedijom koja je naš savremenik, za humorom, kako Isidora Sekulić kaže „koji je fina i prefina umetnička suština pri suprotnom kraju, ali na istoj osovini sa tragikom“, istakla je Ivana Vujić. Izabrane komedije predstavljaju ono što nam je danas preko potrebno, a to je ono „na šta nas je upućivao Jovan Sterija Popović: komedija koja spaja isceliteljsku ulogu pozorišta sa njegovom obrazovnom funkcijom“, smatra ona.

Na Festivalu će biti izvedeni Sterijini „Rodoljupci“ u režiji Andraša Urban i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i „Odumiranje međeda“ Branka Ćopića, po adaptacija i uz songove Olge Dimitrijević, a u režiji Namanje Rankovića i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica. Trećeg dana glumci Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca izvešće „Jelisavetine ljubavne jade zbog molera“ Milana Jelića, u režiji Marka Misirača. Predstava „Prs’o“ Remi De Vo, rediteljke Olje Đorđević, i u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina na repretoaru će biti četvrtog festivalskog dana, dok će petog biti izveden komad „Kidaj iz moje kuhinje“ Reja i Majkla Kunija u režiji Andree Ade Lazić, u izvođenju Šabačkog pozorišta. Šesta predstava na festivalu je „Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta (režija Igor Vuk Torbica, JDP), a poslednja izvedena u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće „Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića (režija Darko Bajić, Zvezdara teatar).


Објављено

у

од

Ознаке: