KOLEVKA SNA

“San letnje noći” Viljema Šekspira u režiji gosta iz Nemačke, Pjera Valtera Polica premijerno će biti izveden u kragujevačkom Knjaževsko – srpskom teatru 22. aprila.

Postavljanjem ovog Šekspirovog komada kragujevački pozorištnici obeležavaju 400. godišnjicu od smrti najvećeg svetskog dramskog pisca i pesnika. Reč je o jednom od najzahtevnijih produkcijskih poduhvata poslednjih godina u najstarijem srpskom pozorištu, balkanskom viđenju „Sna letnje noći“. „To nisam odlučio ja, nego Šekspir. On postavlja komad u Grčku, u Atinu, duboko u balkansku kulturu i ide još dalje u istoriju ka antičkom društvu, a to je kolevka naše civilizacije. Šekspir to ne radi zato što misli da je reč o dobroj ideji. Razlog je to što je u kulturi Grčke duboko i kultura Balkana, kombinacija sna i jave i konstantna promena emotivnih stanja, koja su veoma kompleksna. To je ono što Šekspir želi da nam pokaže“, smatra reditelj Polic.

U predstavi igraju gotovi svi glumci kragujevačkog Teatra: Miodrag Pejković, Isidora Rajković, Aleksandar Milojević, Katarina Janković, Đorđe Simić/Nikola Milojević, Miloš Krstović, Marina Stojanović, Jasmina Dimitrijević, Sanja Matejić, Vladanka Pavlović, Slavica Radulović, Milić Jovanović, Vladan Živković, Čedomir Štajn, Zdravko Maletić, Dušan Stanikić, Bogdan Milojević, Dragoslav Tanasković, Ivan Vidosavljević, Aca Pejčić, Igor Nikolić, Saša Đorđević, Vladan Brkić i Dragan Milošević.

Saradnici Pjera Valtera Polica (koji sa Doroteom Mar potpisuje i scenografiju) su: dramaturg Marija Soldatović,  kostimografkinja Jelena Janjatović, slikar izvođač Milivoje Štulović, Ana Kolbjanova (dizajn i izrada maski), lektor Radovan Knežević, scenski pokret Danijela Sagić i kompozitor Dragoslav Tanasković. Plakat i afišu za predstavu dizajnirao je Goran Dimić.


Објављено

у

од

Ознаке: