KOLEKTIVNO ČITANJE TOLSTOJA

Predstava „Smrt Ivana Iljiča, Kolektivno čitanje“, po priči Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Tomija Janežiča premijerno je izvedena 27. februara u Srpskom narodnom pozorištu u koprodukciji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad i BITEFom.

Režija, dizajn svetla, kodizajn scenografije, odabir i montaža muzike potpisuje Tomi Janežič, a dramaturg i konsultantkinja za scenski pokret bila je Katja Legin. Scenografija su osmislili Daniela Dimitrovska i Željko Piškorić, kostimograf Marina Sremac, dok je autorsku muziku komponovao Jovan Živanović. Glumačku ekipu čine: Deneš Debrei, Dimitrije Dinić, Filip Đurić, Jasna Đuričić, Boris Isaković, Dušan Jakišić, Dušan Mamula, Tijana Marković, Sanja Ristić Krajnov, Lućija Travičić, Milica Trifunović, Draginja Voganjac, Ivana Vuković, Jovan Živanović, Daniela Dimitrovska, Željko Piškorić

Pripovetku „Smrt Ivana Iljiča” književni kritičari smatraju jednim od najboljih Tolstojevih dela. Imala je uticaj na razne ljude: Kurosava (Kurosawa) je po njoj snimio film „Ikiru“ Hajdeger je pominje u svom radu „Bit i Vreme”, Čehovljevu „Dosadnu priču” neki tumače kao odgovor na nju… Ona je celovito umetničko delo. U ovoj maestralno napisanoj pripoveci svaka rečenica je na svom mestu, i u predstavi, ona je ispričana u celini. Predstava pokušava sa najelementarnijim pozorišnim sredstvima da podstiče zamišljanje gledalaca i kroz različite vrste glumačkog prisustva otvara pitanje ljudskih odnosa, odnosa u kojima se nalazimo i u zajedničkom procesu predstave – kolektivnom čitanju, okupljeni oko Tolstojeve priče.

 

 

 


Објављено

у

од

Ознаке: