KLASIKA U VRŠCU

Na 22. „Vršačkoj pozorišnoj jeseni – festivalu pozorišne klasike“ od 24. do 31. oktobra biće izvedeno šest predstava u takmičarskom programu, u selekciji Milivoja Mlađenovića.

Izbor je u znaku Branislava Nušića, povodom 150. godišnjice njegovog rođenja, pa će na sceni Narodnog pozorišta „Sterija“ ansambl domaćina na otvaranju izvesti „Ožalošćenu porodicu“ u režiji Vladimira Lazića. Pozorište „Boško Buha“ prikazaće „Gospođu ministarku“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a glumci NP Sombor i Kruševačkog pozorišta „Doktora Nušića“ u režiji Kokana Mladenovića. Mladenović učestvuje i sa Eshilovom dramom „Okovani Prometej“ u izvođenju NP iz Temišvara. U selekciji su i Šekspirova „Bogojavljenska noć“ u režiji Egona Savina – Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i „Koštana“ Bore Stankovića u režiji Andraša Urbana – NP iz Subotice.

Selektor je izjavio da je odgledao više od 60 predstava koje su bazirane na klasičnim delima, a odabrao je one koje su rediteljskom imaginacijom i glumačkim kreacijama stvorile novu vrednost. O nagradama odlučuje žiri čiji su članovi glumica Nada Đuričin, pisac Dušan Belča i teatrolog Miodrag Radonjić.

Na svečanom zatvaranju, u čast nagrađenih, nastupiće NP Beograd, FDU i Operski studio FMU koji će izvesti „Na uranku“ Stanislava Biničkog u režiji Darijana Mihajlovića.

Pored pratećih programa, festival će imati prolog i epilog – 23. oktobra gostovaće francuski teatar Riktus Anseni sa predstavom „Rapsodije“ Silvena Levena u režiji Lorana Mendona, a 1. novembra je srpska premijera „Ja nisam Antigona“ Vivijen fon Abendorf i Kalkija Aporosa u režiji Petra Petkovšeka. Novi direktor NP „Sterija“ i direktor festivala pozorišne klasike Đura Mrđa najavio je da će ta koprodukcija vršačkog teatra i pozorišta iz Amsterdama, gde je bila i svetska premijera, u narednom periodu gostovati u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima.

Pokrovitelji festivala su i Ministarstvo kulture Srbije, Sekretarijat za kulturu Vojvodine i kompanija Hemofarm.


Објављено

у

од

Ознаке: