KAD SPADNE MASKA KOMEDIJE

Predstava “Slučajna smrt jednog anarhiste” Darija Foa, u režiji Maje Maletković biće premijerno izvedena 22. aprila na Sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kao cirkuski igrač na trapezu, Ludak usred policijske stanice visi nad ponorom – u zapletu, koji preti da se zakovitla u urnebesnu komediju zabune. Iza maske komedije vreba svet organizovanog kriminala, državne korupcije, političkih ubistava, verske netrpeljivosti, terorizma. “Slučajna smrt jednog anarhiste” (1970/71) dokumentuje epizodu u italijanskoj istoriji poznatiju kao Godine olova – talas terorističkih napada s kraja 1960-ih koji je trajao do početka 1980-ih.

Foove drame, među kojima se svakako izdvaja ova komedija, prevedene su najmanje na trideset svetskih jezika, a u slučaju inscenacija van Italije preporučeno je da se prilagode lokalnim društveno-političkim prilikama. Dario Fo je umetnik levice, baš kao i Elfride Jelinek, s kojom ne deli samo blisko političko uverenje već i ljubav prema marksizmu, revoluciji, socijalizmu, Brehtu i političkom pozorištu uopšte.

Prevod potpisuje Ivo Juriša, a adaptaciju dramaturg predstave Sara Radojković. Scenograf je Vera Stanišić, kostimograf: Vladislava Joldžić, kompozitor Danica Vujošević, dok je za scenski govor bila zadužena dr Ljiljana Mrkić Popović. Igraju: Nikola Đuričko, Bojan Dimitrijević, Nikola Rakočević, Miloš Samolov, Joakim Tasić i Marta Bjelica.


Објављено

у

од

Ознаке: