JUBILEJ ISTER TEATRA

Nezavisna pozorišna trupa Ister teatar obeležiće 18. novembra na sceni Bitef teatra dve decenije rada izvođenjem predstave „Lista sumnjivih – retrospektiva 20“.

Performans je sačinjen od odabranih delova nekadašnjih predstava, postavljenih u novu poziciju, u novom vremenu, u novom značenju. Koncept, postavku, koreografiju i dramaturgiju potpisuje Ister teatar, a učestvuju igrači i glumci Anđelija Todorović, Danica Arapović, Jelena Jović, Isidora Stanišić, Čarni Đerić, Dušan Murić i Igor Filipović.

Autor muzike je Nenad Jelić, za izgled scene zadužen je Ljubimir Todorović, za dizajn programa, plakata i fotografije Aleksandar Milosavljević. To je prvi deo projekta obeležavanja jubileja, a drugi deo biće izložba u Kući legata u januaru iduće godine.

Kroz tematske sobe, izložba će dokumentima, fotografijom, muzikom, scenografijom i rekvizitom predstaviti dvadesetogodišnji rad trupe. Realizaciju projekta omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a pomogli su Bitef teatar, Pozorište na Terazijama, UBUS i prijatelji Ister teatra.

Teatar koji nosi antičko ime reke Dunav osnovan je 1994. godine kao pozorišna trupa čiji se rad ogleda kroz istraživanje i povezivanje plesnih i dramskih tehnika izražavanja.

Tokom 20 godina Ister je izvodio predstave na različitim scenama u Beogradu, kao i u Novom Sadu, Pančevu, Smederevu, Zrenjaninu, Požarevcu, ali i na ulicama mnogih gradova. Učestvovao na brojnim festivalima u Srbiji, zatim u Podgorici, Puli, kao i u Milanu, Edinburgu, Bistrici i Jašiju (Rumunija), Gracu, Kairu, Bielefeldu (Nemačka), Sofiji…

Ister teatar je dobitnik nagrade Udruženja baletskih umetnika Srbije „Dimitrije Parlić“ za 2008. godinu, za predstavu „Tri sestre ili Okolo naokolo Čehova“. Za predstavu „Pustinja 2010“ dobio je nagradu za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika, na festivalu Infant u Novom Sadu, a za predstavu „Smoking Kills“ nagradu za najbolju predstavu, tekst i izvođenje na Festivalu autorske monodrame 2010, zatim nagradu na Festivalu malih pozorišnih formi u Zemunu.


Објављено

у

од

Ознаке: