JUBILEJ ASSITEJ-A I SVETSKI DAN POZORIŠTA ZA DECU

Medjunarodni dan pozorišta za decu i mlade biće obeležen 20. marta, a internacionalna organizacija koja okuplja stvaraoce vezane za ovu vrstu teatra, ASSITEJ ove godine obeležava 50 godina od osnivanja.

Ova asocijacija osnovana je 1965. godine u Parizu sa ciljem da okupi pozorišne stvaraoce i umetnike u svetu koji svoju kreativnost i umeće posvećuju i dele sa decom i mladima i promovišu pozorišnu kulturu i umetnost za mlade naraštaje. U 2015. godini ASSITEJ obeležava svojih 50 godina dosledan idejama o kulturi i obrazovanju kao sastavnom delu odrastanja svakog deteta i zaloga za jedan bolji svet u kome pozorišna umetnost ima nezamenjivu ulogu. Različitim programima u mnogim delovima sveta proslavljaće se ovaj značajan jubilej tokom cele godine, a centralna proslava održaće se u okviru Ogenblik mal festivala ovog aprila u Berlinu. Na proslavi će se okupiti predstavnici iz gotovo 100 zemalja sveta povezanih kroz ideje koje promoviše kampanja “Povedite dete u pozorište” i “20. mart – Svetski dan pozorišta za decu i mlade”.

Tradicionalne poruke upućurile su Ivet Hardi, predsednica svetskog ASITEŽ-a; Đulija Klara Kesus, UNESCO Umetnica za mir i Mala Jusafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2014.

Malala Jusafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir i Đulija Klara Kesus, UNESCO Umetnica za mir, poručuju: “ Pozorište je od vitalne važnosti za decu već od njihovog najranijeg uzrasta. Dramska umetnost nas prva uključuje u širu društvenu zajednicu,…. Mi smo počastvovane što smo vesnici nade, mladosti, umetnosti i obrazovanja i što nam je pružena prilika da sa ponosom zvanično otvorimo ovu svečanost. Nadamo se da ćemo udruženim snagama uspeti da budućim generacijama prenesemo važnost učenja kroz umetnost pozorišta koje promoviše neki bolji svet zasnovan na miru, poštovanju i socijalnoj pravdi“. Predsednica ASSITEJ International Ivet Hardi zapisala je: “Mnogo toga se tokom poslednjih 50 godina popravilo u životima dece širom sveta, ali ipak su tu i dalje mnogobrojne prepreke. Kao umetnici koji umeju da cene transformativnu moć pozorišta, kroz rad ASSITEJ-a bili smo u mogućnosti da obezbedimo da što veći broj dece doživi te trenutke snažne empatije i povezanosti koje će pamtiti zauvek”.

ASSITEJ Srbija obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade višednevnim programom pod naslovom “ASITEŽ predstavlja” kojim želi da skrene pažnju na važnost podrške razvoju srpske dramske literature koja se obraća deci i mladima kroz njima razumljive, bliske i intrigantne teme i forme. Predstavljanjem dramskih tekstova frankofonih autora namenjenih tinejdžerskoj publici kroz javna čitanja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, program želi da pruži zainteresovanim dramskim autorima, dramaturzima, rediteljima, menadžerima, prevodiocima uvid u aktuelne tokove i trendove u oblasti dramskog stvaralaštva u Francuskoj. U goste dolaze dva francuska dramska pisca Sonia Kjambreto i Lik Tartar, koje će prisustvovati javnim čitanjima. Sa njima pred publikom i sa publikom ragovaraće Milena Depolo ​, dramska spisateljica i član Izvršnog odbora ASSITEJa Srbije.​

Programom “ASITEŽ predstavlja” ističe se specifičnost u prevodilaštvu tekstova za scensko izvođenje i značaj prevođenja stranih tekstova sa nedovoljno vidljivih kod nas, a velikih svetskih dramskih liteartura (ovog puta francuske, a planiramo ubuduće da predstavimo špansko, rusko i drugo aktuelno ​dramsko stvaralaštvo za decu i mlade​). U tom kontekstu u razgovorima će učestvovati tri izvanredne prevoditeljke izabranih komada frankofonih au​tora​ Iva Brdar, Tiana Krivokapić i Milena Pešaković.


Објављено

у

од

Ознаке: