JUBILARNI DANI MILIVOJA ŽIVANOVIĆA

Na 20. festivalu Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” u Požarevcu od 2. do 7. aprila biće izvedeno šest predstava u selekciji Nebojše Bradića.

Ovo je specifičan festival koji neguje glumačke domete, poštujući veličinu barda srpskog glumišta rodjenog u Požarevcu. Od osnivanja 1995. godine, Festival nije održan samo jednom – 1999. zbog NATO agresije.

Bradić je izjavio da je u sve suženijem prostoru za kulturu dragocena uloga ovakvih festivala koji podižu nivo kulturnih aktivnosti. Izbor predstava bio je baziran na dobrim tekstovima, pouzdanim rediteljima i motivisanim glumačkim ansamblima. Na otvaranju će biti izvedena predstava „Doktor Nušić“, koprodukcija Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta, po komadu Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića. Slede „Kazimir i Karolina“ Edena fon Horvata u režiji Snežane Trišić (Atelje 212), „39 stepenika“ Džona Bekena u režiji Vladimira Aleksicha („Boško Buha“), Nušićeva „Knjiga druga“ u režiji Andjelke Nikolić (Narodno pozorište u Beogradu) i „Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta u režiji Igora Vuka Torbice (Jugoslovensko dramsko pozorište).

Poslednje večeri van konkurencije biće izvedena „Bajka o pozorištu“ Vladimira Djurdjevića u režiji Marka Misirače (Zvezdara teatar).

Posle svake predstave bira se glumac večeri, a medju njima na kraju i laureat celog festivala. U stručnom žiriju su Djurdjija Cvetić, Milovan Zdravković i Petar Zec. Posebne nagrade dodeliće žiri publike. Jubilarne Glumačke svečanosti besedom će otvoriti reditelj i pisac Goran Marković.


Објављено

у

од

Ознаке: