IZLOŽBA MILENE JNK U KUĆI LEGATA

Izložba “Slike i pozorište” Milene JNK, autora Dejana Vučetića, retrospektivnog je karaktera i uključuje radove iz zbirke Kuće legata, zajedno sa izborom skica, crteža i kostima iz zbirki Muzeja pozorišne umetnosti i Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Legat Milene JNK koji umetnica poklanja Kući legata se sastoji od ukupno 35 umetničkih dela (crteža, slika i pastela nastalih u period od 1972. do 2010. godine) od kojih je publici predstavljen veći deo. Postavka predstavlja reprezentativnu celinu radova koji nas vode kroz različite epohe i discipline slikarkinog stvaralaštva. Izborom radova iz ciklusa “Krojački saloni”, “Popravke čarapa”, “Životinje”, “Glave”, “Žita – oranice – vode”, “Izbušeno nebo” i “Cvetanje”, rađenih u tehnici ulja na platnu, kao i radova na papiru, predstavljen je celokupan dosadašlji slikarski opus umetnice.

Likovni svet Milene JNK, satkan od nevidljivih niti koje su spajale rad u pozorištu i slikarstvo, je utemeljen na sećanjima iz detinjstva, opažanju, čulima, materiji, životinjama i plodovima zemlje. Međusobna preplitanja likovne prakse i profesionalnog rada u pozorištu dovele su da ova dva segmenta Mileninog delovanja budu neraskidivo spojena, protkana i uzajamno podsticajna.

Njen dugogodišnji rad je obeležen značajnim brojem samostalnih i grupnih izložbi (izlagala na više od 50 samostalnih izložbi u Jugoslaviji, Srbiji, Francuskoj, Izraelu, Poljskoj, Nemačkoj, Australiji…), velikim brojem nagrada i priznanja (Nagrada ULUPUDS-a, ULUS-a, Nagrada Oktobarskog salona, Nagrada “Mali Princ”…), koja su potvrdila značaj njenog stvaralaštva. Podjednako uspešno baveći se likovnom i primenjenom umetnošću ona zauzima istaknuto mesto u okvirima jugoslovenske i srpske umetničke prakse već dugi niz godina.

Izložba traje do kraja januara. Stručno vođenje kroz izložbu “Milena JNK – Slike i pozorište” u Kući Legata biće održano 15. i 22. januara od 18 sati, a kroz postavku će posetioce voditi umetnica Milena JNK i autor izložbe Dejan Vučetić.

 


Објављено

у

од

Ознаке: