ISTORIJA SRPSKOG POZORIŠTA – II TOM

Predstavljanje drugog dopunjenog i ilustrovanog izdanja knjige “Istorija srpskog pozorišta od srednjeg veka do modernog doba (drama i opera)” – II deo, autora Borivoja S. Stojkovića, u izdanju MPUS-a, održano je 23. novembra u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije.

Prvi tom je objavljen prošle, a drugi tom Istorije srpskog pozorišta pripremljen je za štampu i objavljivanje 2015. godine. Sa hronološkog stanovišta obuhvata period od kraja realističkog i početak modernog doba u srpskom pozorištu (Beograd, Novi Sad, Niš 1868/1880 – 1915).

“Istorija srpskog pozorišta od srednjeg veka do modernog doba (drama i opera)” autora Borivoja S. Stojkovića obuhvata sintetički vrlo raznovrsnu pozorišnu istorijsku tematiku i mnoge značajne trenutke u istorijskom razvitku srpskog pozorišta od njegovih najstarijih početaka do kraja takozvanog modernog doba, odnosno kraja Drugog svetskog rata.

Originalno izdanje Stojkovićeve Istorije štampano je 1980. u izdanju Muzeja pozorišne umetnosti Srbije na 1025 stranica i bez ilustracija. Drugo izdanje Stojkovićeve knjige štampa se u četiri toma. Pored ispravki i dopuna teksta (materijalnih, faktografskih, štamparskih, korektorskih, lektorskih i drugih), drugo izdanje je opremljeno bogatim izborom ilustracija koji je za ovu priliku napravila Mirjana Odavić, muzejski savetnik.

O ovom kapitalnom poduhvatu govorili su: Marta Frajnd, Vesna Krčmar, Zoran T. Jovanović, Miodrag Ilić i Radomir Putnik.


Објављено

у

од

Ознаке: