ISTORIJA SFRJ KROZ DIJALOG FILMA I TEATRA

Autorski projekat Sanje Mitrović i Vladimira Aleksića “Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti” premijerno će biti izveden 27. maja u Bitef teatru.

U predstavi “Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti” pozorišna stvarateljka Sanja Mitrović i glumac Vladimir Aleksić bave se skorašnjim istorijom Socijalističke Federativne Repulbike Jugoslavije, zemlje koja danas postoji samo u mašti i sećanju. Ipak, fundamentalna ideja SFRJ, multietničke, multireligiozne, socijalističke države, je i dalje relevantna za današnje evropske sukobe. To ubeđenje spaja ovo dvoje izvođača, i prijatelja iz detinjstva, koji su oboje emigrirali 2001. godine. Predstava suočava otelotvorena lična sećanja izvođača i prizore iz nacionalne kinematografije kako bi istražila šta ostaje od solidarnosti i društvene pravde u vremenu materijalističkog individualizma.

Dramaturzi predstave su Olga Dimitrijević i Jorge Palinhos, dizajn scene i kostima potpisuje Frederick Denis, a dizajn svetla Djakomo Gorini. Kompozitor je Vladimir Pejković.


Објављено

у

од

Ознаке: