IN MEMORIAM: Ratko Radivojević (1951-2015)

Dramski umetnik – reditelj, glumac… Ratko Radivojević preminuo je 14. maja u Titelu.

Radivojević je bio ne samo glumac, nego i čovek prepoznatljivog, rokenrol stila. Zato je pored glumačkog, kasnije i rediteljskog posla, radio i na polju muzike, kao osnivač i pevač grupe “Gepard grrr” (1987). U to vreme, bio je slobodan umetnik, jer je u novosadskom Pozorištu mladih radio od 1973. do 1979. godine, a zatim i od 1988. do kraja karijere. Profesionalne izlete je imao u subotičkom KPGT-u i Srpskom narodnom pozorištu, gde je ostvario i jednu od svojih poslednjih zapaženih uloga, u predstavi “Seobe”. Poslednji put je na sceni viđen u svom matičnom Pozorištu mladih, gde je igrao u “Potpuno skraćenoj istoriji Srbije”.

Može se reći da su mu karijeru obeležile uloge u dečjim predstavama, za koje je često i nagrađivan (Kucko u “Kuckavoj bajci”, Mađioničar u “Priči o levoj guski”). Animirao je lutke i sinhronizovao crtaće u popularnim dečjim TV serijama (“Lutkomedija”, “Laku noć, deco”), a igrao je i na filmu (“Veliki transport”, “Život je lep”, “Kako se kalio čelik”, “Vukovar, jedna priča”).

Poslednje decenije, bio je prepoznatljiv kao osnivač i vođa autentične pozorišne trupe “Brod teatar”, s projektom “Plovnim putevima Vojvodine”.


Објављено

у

од

Ознаке: