IN MEMORIAM: Olga Savić (1934-2014)

Olga Savić, istaknuta glumica i umetnica, koja je četrdeset godina aktivno provela u Jugoslovenskom dramskom pozorištu preminula je u Beogradu 23. novembra 2014.  godine.

Prema želji Olge Savić, JDP je vest objavio nakon sahrane.

Olga Savić je rođena u Loznici 23. januara 1934. Završila je glumu na Akademiji za pozorište i film u Beogradu, a jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta postala je 1959. Iste godine odigrala je maestralno ulogu Gejl Meri u Sabinjankama Rastka Petrovića za koju je nagrađena Sterijinom nagradom 1960.

Samo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kreirala je na desetine likova, od kojih je poslednja uloga bila u predstavi “U potpalublju” Vladimira Arsenijevića, u režiji Nikite Milivojevića. Nekoliko puta dobila je Godišnju nagradu JDP. Igrala je i u drugim pozorištima (u Ateljeu 212 “Izgnanici”, “Nesporazum”).

Bavila se scenskim adaptacijama i dramatizacijama, potpisala je više od deset režija (“Seanse kod profesora Frojda”, “Milena iz Praga”, “Govor močvare i ćutanje mora”, “Lica Ive Andrića”…), prevodila je s ruskog (Marina Cvetajeva – “Duga u crnini”) i francuskog jezika (Sartr – “Prljave ruke”, Moris Žoli – “Razgovor na onome svetu između Makijavelija i Monteskija”).

Igrala je u petnaestak televizijskih drama, adaptacija domaćih i svetskih klasika, i radila s rediteljima kao što su Slava Ravasi, Sava Mrmak, Ivan Hetrih.

Govorila je poeziju u društvu najboljih pesnika, Desanke Maksimović, Stevana Raičkovića, Ivana Lalića, Tase Mladenovića.


Објављено

у

од

Ознаке: