IN MEMORIAM: Nikola Simić (1934-2014)

Dramski umetnik Nikola Simić preminuo je u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Nikola Simić je rođen 18. maja 1934. godine u Beogradu. Član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1959. godine u kome je igrao do januara 2014. godine.
Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta je igrao brojne likove iz komičnog i dramskog repertoara: Guverner i Trgovac (“Kandid ili Optimizam”); Lakej Ivan (“Pseći valcer”); Poco (“Čekajući Godoa”); Arkadije Arkadijevič (“Punjene tikvice”); Amori de Šatel Taro (“Velika auto trka”); Bopčinski (“Revizor”); Vića i Jerotije (“Sumnjivo lice” iz 1969. i 1990); Pomet (“Dundo Maroje”); Pukovnik, Ljudmila Brandahlistova, Islednik (“Veseli dani ili Tarelkinova smrt”); Grobar (“Hamlet”); Vitvud (“Takav je svet”); Sava Savić (“Protekcija”); Mita (“Zunzara”); Nikola (“Rat i mir u kafani Snefl”); Čovek koji se najviše boji (“Otkriće”); Gospodin Simić (“Skakavci”).

U najdugovečnijoj predstavi u repertoarskim pozorištima „Buba u uhu“ Žorža Fejdoa, Nikola Simić je tumačio uloge Viktor-Emanuela Šandebiza i Poša. Predstava “Buba u uhu” prvi put je izvedena 7. juna 1971. godine na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta nalazila se preko četrdeset godina, imala blizu dve hiljade repriza. Svaku od njih, sa generacijama glumaca koji su dali svoj doprinos dugom životu i uspehu predstave, predvodio je Nikola Simić u svojoj dvostrukoj, neponovljivoj, životnoj ulozi.

Dobitnik je Sterijine nagrade i tri godišnje nagrade JDP-a.

Ostvario je brojne zapažene uloge na televiziji i filmu. Dobitnik je Srebrne arene u Puli i nagrade za zivotno delo na filmu, “Pavle Vuisić”.Komemoracija povodom smrti Nikole Simića biće održana 14. novembra u 12h na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nikola Simić će biti sahranjen istog dana u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.


Објављено

у

,

од

Ознаке: