IN MEMORIAM: Jovan Ćirilov (1931-2014)

Jovan Ćirilov, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, osnivač i umetnički direktor festivala Bitef, dramatrug Ateljea 212, pokretač pozorišnih novina LUDUS, erudita, poliglota, leksikograf, hroničar društva i teatra, modernista u stalnom ratu s konvencijama – jedna od najvećih ličnosti srpske, jugoslovenske i evropske kulture, preminuo je u Beogradu 16. novembra u osamdeset i četvrtoj godini života.

Jovan Ćirilov rođen je u Kikindi 30. avgusta 1931. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1955. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je 1955, najpre kao asistent režije, dramaturg, pa umetnički direktor, a od 1985. upravnik JDP-a. Bio je umetnički direktor –selektor Bitefa od osnivanja 1967, kada je postao i dramaturg Ateljea 212 (do 1985).

Kao selektor Bitefa proputovao je mnoge zemlje, bio izuzetan poznavalac svetskog teatra i u Beograd dovodio najveće ansamble i reditelje (Bruk, Bergman, Grotovski, Pina Bauš, Robert Vilson, Ronkoni, Nurija Espert, Ljubimov, Dodin, Living teatar), od kojih su mnogi svoju svetsku slavu počeli sticati u Beogradu.

Tokom četrnaest upravničkih sezona u JDP-u, podigao je ovu kuću ponovo na visoki svetski nivo, negujući domaće dramsko stvaralaštvo i postavljajući na repertoar velika svetska dela s naglaskom na ona koja su dotad bila nepoznata beogradskoj sceni.

Jovan Ćirilov bio je pozorišni esejist i kritičar. Pisao je za Student, Politiku (od 1956), Blic (od 1999), NIN, Ludus, Delo i mnoge druge časopise i listove. U novinama je pokretao svoje rubrike (Pozorištarije, Reč nedelje, Moji savremenici, Dnevnici). Bavio se leksikografskim radom i sastavio je nekoliko rečnika. Objavio je roman „Neko vreme u Salcburgu” (1980), dve zbirke poezije („Putovanje po gramatici” i „Uzaludna putovanja”) i nekoliko filmskih scenarija. Bio je član Srpskog PEN centra. Ćirilov je preveo mnoga dela dramske književnosti koja su potom izvedena na sceni. Dve sezone bio je i selektor međunarodnog festivala u Nansiju, član žirijа za Veliku evropsku nagradu za pozorište i član uprave Mitelfesta u Čividaleu, Italija. Predsedavao je nacionalnom komisijom za UNESCO (od 2001).

Jovan Ćirilov dobio je dve Sterijine nagrade, za kritiku i za životno delo, Oktobarsku nagradu grada Beograda za celokupno stvaralaštvo, Nagradu „Joakim Vujić” za doprinos srpskom pozorištu, a Francuska ga je odlikovala ordenom Viteza umetnosti i književnosti.

Stranice LUDUS-a  delovaće nezamislivo nestvarno bez „Dnevnika” teatarskog sveznadarca iz kojih smo učili o umetnosti, pozorištu i životu – o životu u umetnosti pozorišta. Zato – objavljujemo iznova jedan od njegovih poslednjih zabeleženih zapisa za LUDUS – „Dnevnik snova”…

 


Објављено

у

од

Ознаке: