IN MEMORIAM: Djurdjija Cvetić (1942-2015)

Dramska umetnica Đurđija Cvetić preminula je 7. avgusta u 73. godini, posle duge i teške bolesti.

Završila glumu u klasi profesora Milenka Maričića 1969. godine. Pripada generaciji „Bojanovih beba” – grupi glumаcа tek izаšlih sа FDU i primljenih kаo osveženje u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta 1969/70.

Odigrala je na sceni svog matičnog teatra desetine uloga. Pripadala je generaciji „Bojanovih beba“, grupe mladih glumica i glumaca koje je Bojan Stupica pozvao u Jugoslovensko dramsko, u vreme njegove generacijske obnove. Posle uloge Pem u „Spasenima“ Edvarda Bonda, u tom trenutku jednom od najznačajnijih pozorišnih komada svetskog repertoara, svojom pojavom, lepotom i scenskom snagom, Đurđija Cvetić stupiće i u veliki, klasični repertoar, kao Šekspirova Regana u „Liru“, Dezdemona u „Otelu“, Olivija u „Bogojavljenskoj noći“.

Njen u isti mah moderan i klasičan scenski izraz došao je do punog izražaja u velikim, ikoničkim predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta poput Simovićevog „Putujućeg pozorišta Šopalović“, u režiji Dejana Mijača, gde je igrala Jelisavetu Protić, potom Brehtovom „Baalu“ kao Emilija, u Vedekindovom „Buđenju proleća“ kao Fani Gabor.

Poslednjih godina angažmana u JDP-u, igrala je sa velikim uspehom Ranjevsku u Čehovljevom „Višnjiku“, Lagarsovim „Pravilima ponašanja u modernom društvu“, a naročito u naslovnoj ulozi Držićevog „Skupa“, režija Jagoša Markovića, u kojoj je, tumačeći mušku ulogu, ostvarila teatarsko čudo, višestruko vrednovano i nagrađivano na domaćim i regionalnim festivalima.

Đurđija Cvetić gostovala je u svim beogradskim pozorištima, poslednjih godina najviše na sceni Beogradskog dramskog, kao i u Crnogorskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu Sombor, NP Banja Luka i drugima.

Ostaje upamćena kao Seka u televizijskoj seriji „Grlom u jagode“, Srđana Karanovića, kao i po ulogama u „Sivom domu“, „Početnom udarcu“ i „Zaboravljenima“ Darka Bajić, u filmu „Oktoberfest“ Dragana Kresoje, TV seriji „Ulica lipa“.

Dramski program Radio Beograda čuva sećanje na njen osoben glas i glumačku ekspresiju u desetinama radio-drama.

Dobitnica je svih najznačajnijih teatarskih priznanja u zemlji i region Poslednjih godina bila je i selektor nekoliko značajnih, domaćih pozorišnih festivala.


Објављено

у

од

Ознаке: