IN MEMORIAM: Ana Karić (1941-2014.) i Boris Buzančić (1929-2014.)

Dvoje istaknutih dramskih umetnika hrvatskog glumišta i exYU prostora, česti teatarski i filmski partneri – Ana Karić i Boris Buzančić preminuli su istog dana – 9. oktobra.

Boris Buzančić poznat je po oko 500 pozorišnih, 12 televizijskih i 70 filmskih uloga, uključujući „Velo misto“, „Obećana zemlja“, „Operacija Barbarosa“, „Veliki i mali“, „Maratonci“, „Bella Biondina“, „Maršal“, „Oficir s ružom“… Bio je aktivan sve do bolesti, i igrao je u predstavi „My Little Corner of the World“ u pozorištu „Gavela“. Glumom je počeo da se bavi od rane mladosti, a 1957. imao je glavnu ulogu u filmu „Nije bilo uzalud“. Specijalizovao se za ozbiljne uloge, u kojima je tumačio likove od autoriteta, ali mu je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih uloga bila Dotura Vice, šaljivog splitskog gradonačelnika u TV seriji „Velo misto“.

Igrom slučaja Buzančić je u stvarnom životu postao gradonačelnik Zagreba nakon izbora u Hrvatskoj 1990. godine, na kojima je postao prvi potpuno demokratski (opšte pravo glasa) i slobodno izabran gradonačelnik Zagreba. Krajem 1990-ih Buzančić se povukao iz politike i ponovo posvetio glumi.

Glumica Ana Karić, inače bliska prijateljica Borisa Buzančića i njegova dugogodišnja partnerka u mnogim ostvarenjima, preminula je iznenada u 74. godini. Rođena 13. maja 1941. u Perušiću. Školovala se u Zagrebu gde je 1963. završila Akademiju za pozorišnu umetnost.

Glumila je u filmovima Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića i drugih, a ostaće zapamćena po glavnim ulogama u filmovima „Bablje leto“, „Putovanje na mesto nesreće“, „Slučajni život“, „Pustolov pred vratima“, „Živi bili pa videli“, „Tajna Nikole Tesle“ , „Donator“… Nešto je manje glumila u televizijskim filmovima, a pozorišnu karijeru ostvarila je u Teatru u gostima. Njezina karijera trajala je više od pet desetljeća. Karić je 2010. nagrađena desetom jubilarnom nagradom ‘Fabijan Šovagović’ za poseban doprinos glumaca hrvatskom filmu koju joj je dodijelilo Društvo hrvatskih filmskih režisera.

Ana Karić i Boris Buzančić zajedno su nastupali u “Ljubavnim pismima” u pozorištu Scena Gorica. Njih dvoje sprijateljili su se još 1961, kada su zajedno snimili filmove “Carevo novo ruho” i “Pustolov pred vratima”, a otada su zajedno odigrali više od 500 predstava te nastupili u brojnim TV dramama i filmovima.


Објављено

у

од

Ознаке: