I SMEJ I SUZE

Festival „Dani komedije“, četrdeset i četvrti po redu, održaće se od krajem marta naredne godine u Jagodini i to pod sloganim „I smej i suze dolaze iz srca“ Jovana Popovića Sterije, a dramska umetnica Svetlana Bojković dobitinica je Nagrade za životno delo i statuete ” Zlatni ćuran”.

Predsednik stručnog žirija narednog izdanja festivala biće umetnički direktor Narodnog pozorišta Željko Hubač, a članovi dramska umetnica Ljiljana Dragutinović i novinar Ljubiša Vujić. Selektorka Festivala profesor Ivana Vujić objaviće repertoar do 15 januara. “Festival će, po svemu sudeći, biti rekorder po broju prijavljeni predstava. U ovom trenutku prijavljeno 36 predstava, a selektorka je videla 21, dakle ostaje joj 15. Zbog obeležavanja veka i po od rođenjenja Branislava Nušića, sva pozorišta u Srbiji igraju komedije. Veoma je težek posao na selektorki Ivani Vujić i ona sada gradi osnovnu liniju festivala i duhovito kaže „neću prah na festivalu, već strast“, izjavio je umetnički direktor Festivala Dobrica Milićević.

„Prvi put nam se prijavila jedna predstava iz inostranstva, to je novoformirano Srpsko pozorište iz Temišvara. Ne samo selektorka i ja, nego i mnogi drugi ljudi traže da tu predstavu dovedemo jer je tim ljudima mnogo stalo da dođu u zavičaj i to im treba omogućiti“, rekao je Milićević. Autor tog komada je naš dramski pisac Miloš Nikolić. Predstava će biti izvedena van konkurencije, u čast nagradjenih.

Prateći program obuhvata izložbu posvećenu glumcu Miji Aleksiću, biće promovisana i knjiga doktorke Aleksandre Kuzmić „Slika sveta u dramama“ i a na promociji će govoriti Dušan Kovačević, dr Nebojša Romčević i Radomir Putnik. Nastupiće i pobednička predstava sa Amaterskog festivala komedija iz Bečeja, a reč je o predstavi Pozorišta iz Trstenika.


Објављено

у

од

Ознаке: