GROMOGLASNO BEZ KOMENTARA

Sedmi Međunarodni festival savremenog pozorišta “Desire central station” održava se u Subotici od 28. novembra do 6. decembra, a publici će predstaviti 16 predstava iz zemlje i regiona.

Podnaslov ovogodišnjeg festivala je “No comment – say it loud”. Festival je otvoren 28. novembra izvođenjem predstave “Kompleks Ristić” iz internacionalne koprodukcije Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, a u režiji Olivera Frljića. Prvog dana festivala izvedena je i Urbanova predstava “Koštana”, po delu Borisava Stankovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, za koju je on ocenio da, iako u celom regionu dobija sve pohvale – u Subotici ne može da se izvodi bez angažovanja pripadnika obezbeđenja. Drugog dana festivala na repertoaru je bila predstava Bitef teatra “Kratka priča o antihristu”, po delu Vladimira Solovljeva, nakon čega će biti izvedena ukrajinska koncert-predstava “Ruže”. Trećeg dana odigrana je predstava Novosadskog pozorišta “Ban Bank”, a nakon toga francuska predstava “Ružičasti biber”. Potom Novosadsko pozorište igra predstavu “Neoplanta”, dok će Ansambl Pal Frenak iz Budimpešte izvesti predstavu “Birdie”. Dan kasnije Hrvatsko narodno kazalište “Ivan Plemeniti Zajec” iz Rijeke će izvesti Orvelovu “Životinjsku farmu”, a GroundFloor Group iz Kluža predstavu “Paralel”, a 3. decembra biće izvedena predstava u režiji Kokana Mladenović “Dogvil”, dok će nakon toga Mađarsko državno pozorište izvesti predstavu “Božić kod Ivanovih”. Dan kasnije na repertoaru festivala su “Rodoljupci” Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i “I cure” Ive Dimčeva, iz Bugarske, koja je namenjena isključivo za odraslu publiku. Poslednjeg dana festivala, 5. decembra Via Negativa iz Ljubljane izvodi “Manipulacije”, a domaćin festivala, Pozorište „Deže Kostolanji“ iz Subotice predstavu “Egzodus” u režiji Sabolča Tolnaija.

Sve predstave biće izvedene na sceni Jadran Narodnog pozorišta i u pozorištu “Deže Kostolanji”.

“Ja mislim da je ovogodišnji Dezire festival, gledajući program, jedan od ili možda i najbolji. Predstave se vrlo angažovano bave i govore o onom svetu u kome živimo i reflektuju se na date okolnosti na neki svoj način, a u drugu ruku vrlo su zabavne” – ocenio je direktor Festivala Andraš Urban. “Sve predstave će jasno reći šta misle o društvu oko nas. To je paradoks, ali je jasno da želimo glasno da kažemo šta mislimo i pozivamo zato i ljude da to isto čine. I pored svih problema koje smo imali drago mi je što smo uspeli da „Desire“ bude među najkvalitetnijim pozorišnim festivalima – rekao je Urban.

Organizaciju festivala pomogli su Grad Subotica sa 4 miliona dinara, Fondacija “Betlen Gabor” iz Mađarske sa 3,8 miliona, Ministarstvo kulture sa 700.000 dinara, Pokrajinski sekretarijat za kulturu sa 600.000 dinara, a Mađarski nacionalni osnovni program sa 380.000 dinara.


Објављено

у

од

Ознаке: