GORKI ZA POČETAK SEZONE

Drama „Na dnu”, po tekstu Maksima Gorkog, u režiji i adaptaciji Ane Đorđević, biće premijerno izvedena 3. oktobra na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.

Rediteljka Đorđević, koja prvi put režira u Narodnom pozorištu, smatra da je „Na dnu“ komad koji, za razliku od većine ostalih dela Maksima Gorkog, ne samo da omogućava, nego i ohrabruje, mnogobrojne načine čitanja – idejno. “Kratko rečeno, drama na „Na dnu“ nije pamfletska, a ako neki likovi u ovom delu i govore pamfletskim jezikom, množina i raznorodnost stavova koji se podjednako uverljivo iznose, ne daju čitaocu mogućnost da u te pamfletke govore poveruje kao u stavove pisca, već pre da to zamršeno klupko sukobljenih ideja doživi kao polemiku između različitih svetonazora, koji se, kao i u životu, u kriznim vremenima sudaraju i bore, u opštem nastojanju svih njenih učesnika da sebi objasne svet koji ih okružuje, ugrožava i pritiska”, smatra rediteljka.

Dramaturg je Slavko Milanović, scenografiju je kreirala Dragana Macan, a kostime Lana Cvijanović. Prevod komada, koji je Gorki napisao 1901. godine, uradio je Milan Đoković. Igraju: Gojko Baletić, Sonja Kolačarić, Kalina Kovačević, Aleksandar Srećković, Milena Đorđević, Vanja Ejdus, Zlatija Ivanović, Darko Tomović, Nemanja Oliverić, Andrej Šepetkovski, Miloš Đorđević i Tanasije Uzunović.


Објављено

у

од

Ознаке: