GLAS GRADA

“Peti park” naziv je projekta Borisa Liješevića koji će premijerno biti izveden 11. jula u Kapetan Mišinom zdanju, a nastao je u saradnji Bitef teatra i Beogradskog letnjeg festivala.

Predstava „Peti park“ spada u dokumentarni opus   Borisa Liješevića. “Radi se o parku na Zvezdari koji je bio važan deo svakodnevnog života tamošnjih stanovnika. Grad ga je onda u jednom trenutku prodao investitoru i pretvorio u građevinsko zemljište. Posekli su kedrove koji su tamo bili… Građani su onda počeli da se bune i organizuju, da brane teritoriju, da brane svoj život. Tri godine je trajala ta borba, mnogo se o tome pisalo i investitor je na kraju odustao od gradnje. To je za mene jedinstven primer građanske solidarnosti, mislim da je to važna tema za budućnost. Danas nekako u toj sveopštoj zbrci, a to primer ovog parka pokazuje, sve što mi pamtimo kao javni interes postaje privatna svojina, javnim interesom proglašavaju se gluposti, treba poverovati da je u interesu građana nešto što nije – to je priča ovog vremena”, kaže autor.

U predstavi igraju: Mihailo Miša Janketić, Svetozar Cvetković, Dušanka Glid Stojanović, Petar Benčina, Cvijeta Mesić, Luka Mihovilović


Објављено

у

од

Ознаке: