FRANKENŠTAJNOVSKA FILOZOFIJA PALANKE

Predstava “Čudovište” po originalnoj ideji i u režiji Predraga Štrpca, a prema autorskom tekstu Branislave Ilić “Bako, neću da postanem čudovište!” premijerno će biti izvedena u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu 27. marta.

“Nova, savremena predstava nastala po mojim zamislima i tekstu Branislave Ilić. Glavna izvorišta su nam bila „Filosofija palanke“ R. Konstantinovića i „Frankenštajn“ Meri Šeli. Zaista ništa neobično, ni u svetu, a ni kod nas, da pozorišna predstava počne da nastaje u saradnji reditelja i dramskog pisca, dakle, prvo kroz nastanak dramskog teksta, a zatim i tokom procesa proba. Kao velikog filmofila, zanima me da kroz strukturu filmskog narativa ispričam priču o palanci u svakom od nas, onoj koja od najsitnijih ogovaranja zna da preraste u ekstremizam i fašizam na planu celog društva; o gubljenju indiviualnosti i sopstvenog identiteta”, objasnio je Štrbac.

Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostim Dragica Laušević a kompozitor je Irena Popović Dragović. Scenski pokret i borbe osmislio je Dejan Karlečik, a autor video radova je Dušan Udicki.

Uloge tumače: Jelena Šneblić, Ljubiša Milišić, Mirko Pantelić, Zvonko Gojković, Miljan Vuković, Snežana Kovačev Čelar, Vesna Varićak, Nataša Ilin, Stefan Juanin, Dejan Karlečik, Nataša Luković, Jelena Kesić, Aleksandar Danguzov, Srđan Grubački i Miša Patarica.


Објављено

у

од

Ознаке: