FILOZOFSKI POGLED NA POZORIŠNU PRAKSU

Ansambl subotičkog Pozorišta “Deže Kostolanji” premijerno će 29. januara izvesti predstavu „Čudna petlja“, reditelja Deneša Debreia.

Predstava je rađena u koprodukciji sa Pozorišnim udruženjem „Letnji bioskop“ i Kulturnim centrom iz Novog Sada, a predstavlja improvizaciju na osnovu tekstova pesnika Simona Grabovca i filozofa Šuranji Šandora. Scenografiju je potpisala slikarka Ema Pešti, dok je za muziku u predstavi bio zadužen Milan Nenin.

“Naša priča je zasnovana na tekstovima pesnika Simona Grabovca, koji se bave istraživanjima o pozorištu. Takođe, osnovu pozorišne predstave predstavlja i tekst Šandora Šuranjija o mladom filozofu, koji ne može da se zaposli u struci. Nakon što se oprobao kao baštovan i radio u fabrici, mladi filozof dobija posao u pozorištu. Fasciniran pozorištem, na radnom mestu počinje filozofski da promatra ulogu glumca, kao i odnos glumca i publike“, kaže Deneš Debrei. Kao polazište za improvizaciju iskorišćene su i misli i dela Deže Kostolanjia, Kris Katlera, Ernsta Jandla, Bernard Montoa, G.I. Gurdijeva, P.D. Uspenskog.

„Pozorišni format predstave „Čudna petlja“ je veoma zanimljiv, jer predstava nije u potpunosti dramska, niti plesna, a ne može se reći ni da je reč o pokretu, nego je negde između te tri forme. Rad na predstavi zahtevao je posebnu koncentraciju, jer sam na osnovu glumačkog rada na probama, menjao i stvarao muziku“, istakao je kompozitor Milan Nenin.

U predstavi igraju Emeše Nađabonji, Oršolja Cumbil, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Imre Elek Mikeš i Heni Varga.


Објављено

у

од

Ознаке: