FILM U TEATRU

Dvadeset i treći Pozorišni maraton somborskog Narodnog pozorišta otvorila je 14. juna dramska umetnica Tanja Bošković.

Festival je počeo predstavom za decu “Magareće godine” po tekstu Branka Ćopića, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha”. “Maraton je obično trajao tri dana i tri noći, a ove godine smo odlučili da traje čak sedam dana, od 14. do 21. juna. Publika će imati priliku da odgleda dvadesetak predstava u našoj selekciji, najboljih u regionu, iz Kopra, Pule, Nove Gorice, Sarajeva, Zagreba, Kikinde, Novog Sada i Beograda. Moto ovogodišnjeg festivala je „Teatar na filmu, film u teatru” što jasno ukazuje na to da su predstave rađene prema filmskom scenariju ili su filmovi snimani prema dramskom predlošku određenog dela. Ima dosta predstava za decu jer nam je želja bila da predstavimo velike pozorišne produkcije za decu, a biće i zanimljivih pozorišnih performansa koje vredi pogledati, jer su drugačije od konvencijalnog teatra”, kazao je upravnik Narodnog pozorišta Sombor Mihajlo Nestorović.

U foajeu Narodnog pozorišta Sombor otvorena je izložba umetničkih pozorišnih fotografija Vojislava Voje Kilibarde iz Herceg Novog, koja je prošle godine bila postavljena na „Sterijinom pozorju”.

Predstava iznenađenja koja je najavljena za zatvaranje maratona, 20. juna biće praizvedba teksta Dušana Jovića i Milivoja Mlađenovića „Dvadeset tri u dvadeset četiri”, u režiji Dušana Jovića. Scenograf predstave je Erika Vujić. Ovo je sedma premijera Narodnog pozorišta Sombor u sezoni 2014/2015. U predstavi igraju glumci, članovi ansambla i oni koji su to nekada bili: Aleksandar Đurica, Bogomir Đorđević, Bojan Lazarov, Branislav Jerković, David Tasić Daf, Dragana Šuša, Ivana V. Jovanović, Ljiljana Tomić Markovinović, Marko Marković, Mihajlo Nestorović, Milijana Makević, Milivoje Mlađenović, Nemanja Bakić, Nenad Pećinar, Ninoslav Đorđević, Olgica Nestorović, Pero Stojančević, Radoje Čupić, Saša Torlaković, Sonja Damjanović, Srđan Aleksić, Tatjana Šanta, Zdravko Panić, Živorad Ilić. Predstava će premijerno biti odigrana u ponoć na Velikoj sceni, nakon čega sledi čuveni „cvetni udar”. Tada će upravnik pozorišta proglasiti najboljeg glumca i glumicu sezone, a ove godine ustanovljena je i nova nagrada za ljude „iza kulisa”, za one koji nisu na sceni već iza zavese zdušno pomažu one koji igraju na „daskama koje život znače”.


Објављено

у

од

Ознаке: