FARENHAJT U NIŠU

Premijera predstave „Farenhajt 451“ održana je u niškom Narodnom pozorištu 1. oktobra – rađena je po motivima romana Reja Bredberija i tekstu Vesne Perić, a u režiji Bojane Lazić.

„Farenhajt 451” Reja Bredberija je, uz 1984 Džordža Orvela, Vrli novi svet Oldosa Hakslija i Mi Jevgenija Zamjatina, jedan od mojih omiljenih romana u žanru distopija. Predstava Farenhajt 451, rađena po motivima ove knjige, takođe je roman. Roman-predstava. Predstava-knjiga. Ona je priča o rađanju kritičke svesti, o stasavanju jednog otpadnika, o čoveku koji ima hrabrosti da napravi izbor. Ali, Farenhajt 451 je i priča o samoći i tišini, o toploti koja dolazi samo spolja, od Sunca, i o ulasku u nepoznato, ono tako lepo i istovremeno zastrašujeće nepoznato koje nas čeka iza linije sigurnosti. Ili iza linije vatre.“- kaže o predstavi rediteljka Bojana Lazić.

Na produkciji ove predstave radi i autorski tim sastavljen od scenografkinje i kostimografkinje Zorane Petrov, kompozitora Vladimira Pejkovića, a za scenski pokret i koerografiju je zadužen Damjan Kecojević. Igraju: Aleksandar Đinđić, Borjanka Ljumović, Mihaela Stamenković, Jasminka Hodžić, Dejan Gocić, Dragana Jovanović, Branko Gostović, Abhijit Roy Chaudhury / Nikola Roy Chaudhury, Getrude Katongo Chanda, Iskra Milovankić / Dunja Petković.


Објављено

у

од

Ознаке: