EVROPSKA NAGRADA UGLJEŠI ŠAJTINCU

Srpski pisac Uglješa Šajtinac jedan je od 13 dobitnika Nagrade EU za književnost za 2014. koja se dodeljuje najperspektivnijim mladim piscima u Evropi.

Kako je saopštila Evropska komisija na Sajmu knjiga u Frankfurtu, među dobitnicima su i Ognjen Spahić iz Crne Gore, Ben Bluši iz Albanije, Milen Ruskov iz Bugarske, Jan Nemec iz Češke, Makis Citas iz Grčke, Odni Eir sa Islanda, Janis Jonevs iz Letonije, Armin Ohri iz Lihtenštajna, Pjer J. Mejlak sa Malte, Marent de Mor iz Holandije, Birgil Oguz iz Turske i Evi Vajld iz Ujedinjenog kraljevstva.

„Ova nagrada je posvećena najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili jezik kojim govore. Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, te da podstakne prekograničnu prodaju i promoviše prevodjenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja“, rekla je komesarka EU za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliju.

Dramski pisac, pripovedač i romansijer Uglješa Šajtinac rođen je 1971. u Zrenjaninu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti 1999. u Beogradu. Napisao je romane „Čuda prirode“ (1993), „Nada stanuje na kraju grada“ (2002) i „Sasvim skromni darovi“ (2011), za koji je dobio Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“. Najpoznatije drame su mu „Hadersfild“ (2005) po kojem je snimljen i istoimeni film (2007), „Rekviziter“ (1999), „Banat“ (2007) i „Lepet mojih plućnih krila“ (2009). Arhipelag, ekskluzivni izdavač knjiga Uglješe Šajtinca, upravo je objavio novu knjigu priča ovog autora Banatorijum.

Svaki nagrađeni dobiće 5.000 evra, a njegova dela biće dodatno promovisana u medjunarodnim okvirima, dodaje se u saopštenju u kojem se ohrabruju i izdavači dela nagrađenih pisaca da konkurišu za grantove EU za prevod, „da bi se pobedničke knjige prevele na druge jezike i probile se na nova tržišta“. Od ustanovljenja nagrade 2009. EU je obezbedila sredstva za prevodjenje knjiga 56 od 59 pobednika, čija su dela prevedena na 20 evropskih jezika, ističe Evropska komisija. Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će biti uručene 18. novembra u Briselu.


Објављено

у

од

Ознаке: