Vršačka pozorišna jesen

Izveštaj selektora Festivala

Selekcija 24. Međunarodnog festivala klasike
„VRŠAČKA POZORIŠNA JESEN“ 2016.
Koncepcija takmičarskog programa 24. Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“, bazira se na najrelevantnijim pozorišnim ostvarenjima koja su nastala u teatrima u Srbiji i regionu, na temeljima domaće i svetske dramske klasike. Izbor predstava za takmičarski program Festivala „Vršačka pozorišna jesen“, čine pozorišna ostvarenja u produkciji pozorišta iz Srbije i regiona.

Glavni kriterijum je estetska vrednost pozorišnih ostvarenja nastalih na osnovu klasičnog dramskog dela a njemu se pridružuju inovativnost forme i postupka, vrednost glumačke igre, raznovrsnost poetičkih obeležja te međunarodna dimenzija festivala. Na osnovu osobenosti odabranih predstava selektor će izlučiti temu, geslo ili misao 24. festivala koja će ovu manifistaciju učiniti koherentnom i značajnom celinom.
Međunarodna dimenzija festivala uz predstave u pratećem programu i ostale manifestacije (tribine, savetovanja, promocije knjiga) i autoritativan žiri, garancija su da će biti zadržan i unapređen visok nivo festivala “Vršačka pozorišna jesen“ koji traje 23 godine.

Selektor i direktor Festivala
Đura Mrđa, s.r.

Moto festivala:
„Klasika: i otrov i lek!“
Nema sumnje- moderni teatar nam je ukazao na to da je smisao postavljanje klasičnih dramskih dela na scenu danas, traženje novog smisla. Tako, po savremenoj rediteljskoj recepturi za pozornicu pripravljena dramska dela iz svetske i naše starine, deluju na publiku kao lek. U protivnom, čitana isključivo po merilima i zahtevima doba u kome je nastala, dramska klasika ima otrovno dejstvo, njeno dejstvo umrtvljuje misao.

Žiri XXIV Festivala klasike

– Branka Krilović, pozorišni kritičar
– Snežana Trišić, rediteljka
– Saša Torlaković, glumac

Svečanom besedom, Festival otvara reditelj Boris Liješević.


Објављено

у

од

Ознаке: