Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović“

IME SELEKTORA I MANDAT: Po pozivu, sa dvogodišnjim mandatom; neko od eminentnih pozorišnih autoriteta naše zemlje. Do sada su to bili, između ostalih, dr Petar Marjanović, Jovan Ćirilov, Boba Đurović, Đurđija Cvetić, Nebojša Bradić…

PROPOZICIJE FESTIVALA:

Festival je takmičarski, pozivnog tipa. Predstave bira selektor po sopstvenom nahođenju, rukovodeći se svojom pozorišnom poetikom i estetikom. Njegov mandat je dve godine. On predlaže, a Umetničko veće (sa mandatom od dve godine) usvaja repertoar festivala.

U konkurenciju ulaze predstave profesionalnih pozorišta iz zemlje i iz inostranstva koje nisu igrale na požarevačkoj sceni, bez obzira na sezonu u kojoj su premijerno izvedene. Po pravilu to je pet predstava .

NAČINI I TERMINI PRIJAVLJIVANJA:

Učesnici svoju kandidaturu izjavljuju usmenom ili pismenom prijavom tokom cele godine. Selekcija festivala načelno se završava poslednjeg dana januara, kako bi festival mogao da bude pripremljen. Kada se završi proces selekcije, odmah se može početi sa novim prijavljivanjem koje ne utiče na ishod obavljene selekcije za tekući festival, već se predstave smeštaju u plan sledeće selekcije.

NAGRADE:

Stručni žiri (čiji je mandat jednogodišnji) ocenjuje glumačke domete, tako što svake večeri bira najboljeg glumca. To može biti bilo koji glumac, bez obzira na pol, značaj i veličinu uloge. Procenjuje se glumački domet, ubedljivost, smisao za kolektivni pozorišni doživljaj, ispunjavanje rediteljskih zadataka i tumačenje svog lika i ukupne poruke predstave. Pobednik se nagrađuje grafikom Spomen na glumca i prigodnim materijalnim poklonom .

Iz kruga svakovečernjih pobednika bira se najbolji glumac festivala. On dobija statuetu Milivoja Živanovića, novčanu nagradu i poklon po izboru organizatora (umetničku sliku, komplet knjiga, itd).


Објављено

у

од

Ознаке: