ENIGMA PIKASO

“Avanture Pikasa” Hansa Alfredsona i Tage Danielson, u adaptaciji Laslo Meheš i Adam Horgaš, a u režiji Edvin Liverić premijerno će biti izvedene u subotičkom Narodnom pozorištu, Drama na madjarskom jeziku, na sceni Bioskopa “Jadran”, 18. decembra.

Predstava je nastala prema filmskom scenariju iz 1978. Ona nizom komičnih životnih situacija prepričava životni put velikog umjetnika, od njegovog rođenja 1881. u Malagi, preko Madrida, Pariza, Londona, New Yorka, pa sve do njegove smrti 1973. na Francuskoj rivijeri.Dramatizacija obiluje faktičnim informacijama iz Pikasovog života, ali se jednako potkradaju momenti fikcije. Ujedno se takvim činom otvara i pitanje – koliko su biografije poznatih osoba realne, a koliko se one ukrašavaju ne bi li izgledale zanimljivije, s ciljem bolje marketinške prodaje. Kroz scene defiluje više od trideset likova, a među njima tu su i istorijske ličnosti, kao: Gertrude Štein, Žan Klod Sartra, Simon de Bovoar, Alber Kamija, Van Goga, Apolinera, Hitlera, Čerčila…

Igraju: Ervin Palfi, Atila Seke, Andor Kovač Nemeš, Čaba Ralbovski, Tamaš Hajdu, Atila Barat, Petronela Kermeci, Monika Pesic, Čila Pamer. Vizualnu koncepciju potpisuju Deker+Kutić, a kompozitor je Irena Popović.


Објављено

у

од

Ознаке: