DVOSTRUKI LUTKARSKI JUBILEJ

Jubilarni 45. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije održani su od 7. do 9. decembra u Subotici, u Dečijem pozorištu.

Izvedene su lutkarske predstave iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Kragujevca, Niša i Rijeke, a subotički mališani su uživali u naslovima poput “Ružnog pačeta”, “Tri praseta”, “Ivice i Marice” i drugih.

Susret profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, koji svake godine održava u drugom gradu, ove godine je protekao u znaku obeležavanja 80 godina rada Dečijeg pozorišta u Subotici. Otvaranje su obeležile predstava i tačka koje su nas vodile kroz istoriju ove ustanove. Početkom decembra daleke 1934. godine, zahvaljujući zalaganju velikog entuzijaste Ota Tomanića izvedene su prve lutkarske predstave u Subotici. Iako po struci građevinski inženjer, Tomanić je u Ljubljani završio lutkarski kurs i tako je Subotica bila među prvim gradovima, koji su osnovali Dečije pozorište.

Žiri 45. Susreta u sastavu  Živomir Joković-predsednik, Biljana Vujović i Ksenija Krnajski nije dodelio Grand prix za najbolju predstavu, niti Nagradu za najbolju režiju na Festivalu. Za najbolju scenografiju nagradjena je Svili Veličkovoj za predstavu  ”Slike sa izložbe” u izvodjenju Lutkarskog pozorišta Niš, Nagrada za najbolju kreaciju lutaka dodeljena je Blagovesti Vasilevoj za kreaciju lutaka u predstavi  ”Ružno pače” u izvodjenju lutkarske scene zrenjaninskog Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, a Nagrada za najbolju muziku pripala je Bakoš Arpadu za autorsku muziku u predstavi ”Lancelot” Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četiri ravnopravne nagrade za glumačko ostvarenje dodeljene su: Saši Latinoviću za izvodjenje predstave  ”Kako je otkriveno letenje” Pozorišta Mladih iz Novog Sada; glumačkom ansamblu predstave „Na belu nedelju” Pozorista za decu Kragujevac; glumačkom ansamblu koji je izveo predstavu  ”Slike sa izložbe” Pozorišta lutaka Niš i glumačkom ansamblu Dečjeg pozorišta- Szabadkai gyermekszinház-Dječje kazalište Subotica za izvodjenje predstave  “Lancelot“ .

Nagrada „Janko Vrbnjak“ koju dodeljuje Malo pozorište “Duško Radović” iz Beograda za najbolju animaciju lutke, pripala je Ljiljani Peroš za ulogu lisice u predstavi „Tri praseta“ pozorišta Dusko Radović iz Beograda.


Објављено

у

од

Ознаке: