IN MEMORIAM: Dušan Golumbovski (1941-2016)

Dramski umetnik Dušan Golumbovski preminuo je 3. januara u Beogradu.

Dušan Golumbovski rođen je 15. marta 1941. godine kao drugo dete u braku Dušice Vasiljević, poznate beogradske balerine, i Dragutina Golumbovskog, sina bogatog industrijalca. Glumačku akademiju upisao je sa velikanima našeg glumišta kao što su: Zoran Radmilović, Stanislava Staša Pešić, Petar Kralj, Miloš Žutić i Olivera Katarina-Vučo.

Šezdesetih godina prošlog veka se, zajedno sa drugim doajenima našeg glumišta, kao što su Slobodan Đurić, Ivan Bekjarev, Miodrag Andrić Moljac i Dejan Konstatinović, okupio oko Teatra nacionalne drame i drugih grupa nastalih po ideji Eve i Radomira Stevčića Rasa, koje su prezentovane na netradicionalan način, započevši sa organizacijom književnih večeri prerastaju u politički teatar odlikovan kritikom komunističkog sistema.

Zajedno sa Banetom Cvetkovićem, 1967. godine činio je prvi voditeljski par kultne TV emisije značajne za formiranje jugoslovenske rokenrol scene „Koncert za mladi ludi svet“ Nikole Karaklajića, u kojoj nastaju prvi muzički spotovi domaćih rok grupa.

Krajem devedesetih godina vršio je dužnost upravnika „Pozorišta T“ u Beogradu.


Објављено

у

од

Ознаке: