DUKOVSKI NA KRSTU

Po prvi put u Beogradskom dramskom pozorištu biće izveden jedan komad Dejana Dukovskog. Reč je o drami “Prazan grad” u režiji Marka Manojlovića, koja će premijerno na Novoj sceni biti odigrana 17. oktobra.

Savremeni makedonski dramatičar Dejan Dukovski u ovoj (anti)drami progovara snažnom metaforom o sudbini prostora i ljudi obeleženih neprekidnim neprijateljstvom i prekratkim fitiljem za agresiju. Dramsko zbivanje prati odnos dva brata na suprotnim stranama u neimenovanom sukobu u neimenovanoj zemlji, u nekom neimenovanom gradu bez stanovnika. Postapokaliptično okruženje i duhoviti dijalog otkrivaju svu besmislenu snagu posledica velikih svetskih strategija i politika, ali i ulivaju nadu u ono ljudsko u nama.

Praizvedba “Praznog grada” bila je u aprilu 2007. u danskom PLAN-B teatru, a godinu dana kasnije je igrana u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (2008). Ovo je prvo izvođenje na srpskom jeziku.

Scenografiju potpisuju Mina Lazarević, Neda Spalojković i reditelj, kostimograf je Marija Marković, kompozitor Vladimir Pejković, a uloge tumače Stefan Kapičić, kome je ovo diplomska predstava i Miodrag Radonjić


Објављено

у

од

Ознаке: