DUHOVNI INVALIDI DANAŠNJICE

Predstava „Svrati, reče čovek“ Ivana Velisavljevića, u režiji Ivana Vukovića biće premijerno izvedena 8. aprila na velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice.

Iako je komad lokalizovan on nije lokan. Tekst koji nosi suptilne reference i banalne, skoro vulgarne parole, isprepletan je sa scenama nasilja kao nečim najprirodnijim, čak ritualnim. Postoji pozorišna izreka, koja je skoro žanrovsko pravilo, da se komedije završavaju svadbom a da tragedije tako počinju. I ovde se treba poigrati sa tim kvazi hepi endom koji odbija da bude razrešenje. Stvarnost u Srbiji se ne može parodirati, ne može se ni nazvati apsurdom. Nema razrešenja jer nema ni sukoba u samom društvu. Ono je nepopravljivo u svojim ritualima mazohizma gde je lakše postati duhovni invalid nego ozdraviti.

Scenografiju i kostime osmislila je Tamara Bušković, a kompozitor je Draško Adžić. Uloge tumače: Divna Marić, Dragana Vranjanac, Igor Borojević, Hadži Nemanja Jovanović, Svetislav Jelisavčić, Goran Šmakić, Mileta Petrović, Branislav Ljubičić, Andrijana Simović, Nikola Popović i Nikola Penezić.


Објављено

у

од

Ознаке: