IN MEMORIAM: Dragan Nikolić (1943-2016)

Dragan Nikolić, filmski i pozorišni glumac, legendarni histrion čija je gotovo svaka uloga postala kultna, preminuo je u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Dragan Nikolić je rođen 20. avgusta 1943. godine u Beogradu. Nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premešten u Ekonomsku školu. Posle dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnestogodišnjak bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Glumačko sazrevanje, sa nizom uspelih kreacija likova iz svoje generacije, donosi mu 1985. godine Oktobarsku nagradu Grada Beograda za „kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik velikog psihološkog raspona“ (uloga nasilnika Gare u filmu “Život je lep” B. Draškovića).

Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od 80 filmova. Igrao je i u kratkim igranim filmovima i na televiziji. Veliku popularnost doneo mu je lik Prleta iz filmova i televizijske serije “Otpisani” (1974) i “Povratak otpisanih” (1976) u režiji Aleksandra Đorđevića koja je snimljena za RTS.

Kao stalni član ansambla Pozorišta Atelje 212, u kojem je od 1969. godine, ostvario je mnogo uloga i vrlo uspešnu pozorišnu karijeru – “Generalska užina” (Rober), “Veza” (Kauboj), “Kosa” (Berger), “Rano jutro” (Len), “Ziger-Zager” (Hari Fliton), “Derviš i smrt” (Muselim), “Lulu” (Džek Trbosek), “Tom Pejn” (Tom Pejn), “Maratonci trče počasni krug” (Đenka Đavo), “Sladostrasnici-Karamazovi” (Mladi gospodin), “Portnojeva boljka” (Aleksandar Portnoj), “Molijer” (Markiz d’Orsinji), “Kod lepog izgleda” (Maks), “Posetilac” (Posetilac)…

U Zvezdara teatru uspešno je igrao u predstavama: “Ptic i ptica”, “U plamenu strasti”, “Malo ljubavi, malo mržnje”, “Urnebesna tragedija”, “Poljubac žene pauka”. U Beogradskom dramskom pozorištu igrao je u predstavi “Frederik”.

Tokom dve sezone 1982. i 1983. godine igrao je u pariskom „Theatre de la Vill“ glavne uloge u predstavama „Na dnu“ Maksima Gorkog, u režiji rumunskog reditelja L. Pintiliea i u predstavi „Majstor i Margarita“ M. A. Bulgakova u režiji M. Šerbana.

Kako kažu kolege Dragana Nikolića bio je urbana legenda Beograda, čovek koji je na mnogo načina bio simbol srpske prestonice.

Dobitnik je svih značajnih filmskih nagrada uključujući Nagradu za životno delo „Pavle Vujisić“ 2000. godine.

Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljen.


Објављено

у

од

Ознаке: