DODELJENE NAGRADE POZORIŠNOG PROLEĆA

Festival „Pozorišno proleće“ održan je prvi put od 11. do 18. aprila u Šabačkom pozorištu kao svojevrsni nastavak jugoslovenske manifestacije „Ljubiša Jovanović“, a najbolja predstava je projekat Narodnog pozorišta iz Beograda – “Rodoljupci”.

Na Festivalu je odigrano osam predstava u selekciji Zorana Karajića. Žiri „Pozorišnog proleća“ je bio medjunarodni i činili su ga Milena Zupančič iz Ljubljane, Blagoje Stefanovski iz Makedonije i Emir Hadžihafisbegović iz BiH. Po njihovoj oceni najbolja predstava “Pozorišnog proleća” je predstava “Rodoljupci” Sterije Popovića, Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Andraša Urbana. Nagrada za režiju pripala je Nikiti Milivojeviću za Šekspirovog “Perikla” u izvođenju domaćina.

Prvi dobitnik Nagrade “Ljubiša Jovanović” za najboljeg glumca je Ljubomir Bandović za uloge Save odžačara u “Klaustrofobičnoj komediji” Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića, Zvezdara teatra i Lihta u Klajstovom “Razbijenom krčagu”, u režiji Igora Vuka Torbice, JDP-a. Za ulogu kraljice Elizabete u predstavi “Marija Stjuart” Narodnog pozorišta nagrađena je Nada Šargin. Nagrada za mladog glumca pripala je Marku Janketiću za ulogu Vuleta milicionara u “Klaustrofobičnoj komediji”.

Žiri je odlučio i da nagrada za savremeni dramski tekst pripadne Dejanu Dukovskom za komad “Duh koji hoda” (SNP Novi Sad),  a za muziku – Kosti Pavloviću za predstavu “Perikle”.

Žiri novinara radio je u sastavu Vukica Strugar, Večernje novosti, Tatjana Nježić, Blic i Borka Golubović Trebješanin, Politika i Nagradu “Zalog za budućnost” dodelio Bojanu Krivokapiću za ulogu Edena u “Rodoljupcima”.


Објављено

у

од

Ознаке: