DODELA DOBRIČINOG PRSTENA

Nagrada za životno delo Dobričin prsten koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije biće svečano uručena istaknutnoj dramskoj umetnici Jasni Đuričić 28. novembra u Srpskom narodnom pozorištu (scena Pera Dobrinović).

Jasna Đuričić je dobitnica Dobričinog prstena, nagrade za životno delo u 2014. godini. Ona je 29. laureat visokog staleškog priznanja. Žiri koji je odluku doneo 3. decembra 2014, radio je u sastavu: prof. dr Predrag Bajčetić, reditelj, glumci Nebojša Dugalić, Boris Komnenić, Predrag Miki Manojlović (prethodni laureat, predsednik Žirija) i Radoslav Milenković i teatrolozi prof. dr Ivan Medenica i mr Ksenija Radulović. U konkurenciji za nagradu bilo je ukupno deset istaknutih glumica i glumaca. Osim dobitnice Jasne Đuričić, nominovani su i Mirko Babić, Vlastimir Velisavljević, Milena Dravić, Sonja Jauković, Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Dragan Nikolić, Marko Nikolić i Đurđija Cvetić. Iz konkurencije se, zbog rada u Žiriju, povukao Nebojša Dugalić koji je, takođe, bio predložen za nagradu.

Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića (izrada Zlatare Majdanpek), od unikatne oslikane diplome (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), kao i od monografije posvećene laureatu, koja je u pripremi.

Udruženje dramskih umetnika Srbije posebno zahvaljuje sponzoru Nagrade Dobričin prsten – Javnom preduzeću „Pošta Srbije“, a dodelu Nagrade finansijski su podržali i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu garad Beograda i Zlatara Majdanpek.

 


Објављено

у

од

Ознаке: