DAH TEATAR OSTAJE BEZ PROSTORA

Dah teatar Centar za pozorišna istraživanja traži od nadležnih institucija da im pomognu kako bi pronašli trajno rešenje za smeštaj, pošto moraju da napuste prostor OŠ „Kralj Petar II Karađorđević“ u kojoj rade od 2003. godine.

Osnivač tog teatra, rediteljka DIjana Milošević istakla je da, iako u Beogradu postoji mnogo neiskorišćenih prostora koji bi mogli da posluže, njima treba trajno rešenje, pošto nije u pitanju „selimo se iz stana u stan“ već treba premestiti scenski materijal, biblioteku, kancelarije, gledalište… Ona je naglasila da žele da uz pomoć nadležnih iz Grada ili Ministarstva pronađu rešenje i dodaje da je eventualno rešenje da ipak ostanu u školi u kojoj su trenutno ili da uđu u neku od ustanova kulture. „Nama treba samo prostor, a sami ćemo ga opremiti gde god da bude“, napomenula je Milošević i dodala da iza sebe imaju ogroman rad i opipljive dokaze svoje uspešnosti.

Dah teatar je osnovan 1991. godine i jedna je od najuspešnijih umetničkih organizacija u nevladinom sektoru koja je nagrađivana od inostranih i domacih fondacija i institucija za uspešno realizovane programe u oblasti izgradnje mira, inkluzije, socijalne integracije i doprinosu razvoja kulturne politike Srbije.

Oni su bili jedini učesnici iz Srbije, tadašnje SR Jugoslavije kulturnog programa Olimpijade 1996. godine u Atlanti, dobili su prestižne nagrade od ERSTE Fondacije i fondacije Jelene Šantić. Više puta su, tokom proteklih godina, od nadležnih iz EU navođeni kao primer dobre prakse u kulturi. U ovom trenutku, uključeni su u niz programa gde učestvuju domaći i strani umetnici i planiraju brojna gostovanja sa predstavama i projektima u zemlji i u inostranstvu.

Rad Dah teatra Centra za pozorišna istraživanja je okrenut ka neprestanoj razmeni znanja, iskustva i ideja među umetnicima i učesnicima iz različitih pozorišnih i nacionalnih tradicija. Centar stvara uslove za usavršavanje reditelja, glumaca i ostalih umetnika u svim pozorišnim oblastima i poklanja pažnju edukaciji mladih ljudi u pravcu savremenog pozorišnog izraza i upoznaje ih sa ostalim granama umetnosti. Od 1993. godine do danas, Centar je organizovao i realizovao mnogo događaja kao što su: specifične radionice, internacionalne festivale i susrete i gostovanja mnogih značajnih umetnika iz celog sveta.


Објављено

у

од

Ознаке: