CRNJANSKI U JDP-U

Adaptacija antiratnog romana Miloša Crnjanskog „Dnevnik o Čarnojeviću“, u režiji Miloša Lolića i dramatizaciji Periše Perišića, biće premijerno izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 17. decembra.

Predstava kao postavka romana i posebne vrste pisanja koja zahvata i prozno i poetsko, zahtevala drugačiji pristup i istraživački proces. Ovaj kapitalan projekat je deo programa povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata, koji se ne bavi samim ratom, već je tematski proširen na književnost tog perioda. „Postavilo se pitanje šta je naša književnost, pošto je u to vreme nastala Jugoslavija, a mi radimo u JDP-u. Nije bilo teško fokusirati se na Crnjanskog, jer on svojim životom zhavata sve upitnike naše istorije“, smatra reditelj Miloš Lolić.

Autorsku ekipu čine scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Marija Marković, dramaturg Periša Perišić, kompozitor Nevena Glušica i koreograf Dragana Bulut. U predstavi igraju Vojislav Brajović, Branislav Lečić, Nikola Đuričko, Vojin Ćetković, Milan Marić, Stefan Bundalo, Hristina Popović, Jelena Ilić, Milena Živanović i Marko Grabež.


Објављено

у

од

Ознаке: