ČETIRI VEKA OD SMRTI ŠEKSPIRA

Britanski savet, povodom 400 godina od smrti jednog od najznačajnijih svetskih dramatičara Vilijema Šekspira, organizovao je „Shakespeare Lives“, globalni program aktivnosti tokom cele 2016. godine, a centralni dogadjaji održani su na sam dan pesnikove smrti – 23. aprila.

Taj program obuhvata veliki broj različitih događaja u preko 110 zemalja, uključujući inovativne pozorišne i plesne komade, filmske projekcije, umetničke izložbe radova iz celog sveta, kao i obrazovne materijale za učenje engleskog jezika.

Jugoslovensko dramsko pozorište i Britanski savet u Beogradu obeležili su 400 godina od smrti Vilijama Šekspira izvodjenjem predstave „Otelo“ u režiji Miloša Lolića.

Uoči predstave je istaknuto da je Šekspirovo delo i danas živo, inspirativno i veličanstveno kao što je bilo i pre četiri veka. Ambasador Velike Britanije Denis Kif je rekao da ceo svet obeležava 400 godina od smrti velikog umetnika i da je njegovo delo jedinstven fenomen u ljudskoj istoriji. “Nije prestajao da bude inspiracija svima koji se bave umetnošću, obrazovanjem i engleskim jezikom. On je najvažniji britanski pisac, ali ne pripada samo Britancima. Inspirisao je političare, filozofe, borce za ljuska prava i mnoge druge”, rekao je Kif. On je naglasio da se širom sveta izvode njegova dela koja se bave univerzalnim temama, zbog čega je i postao deo svetskog kulturnog nasleđa.

“Danas je zato praznik cele civilizacije. Kada neko želi da pokaže svu lepotu enegleskog jezika najbolje će to uraditi ako govori njegove stihove”, kazao je Kif.

Više od pet miliona ljudi iz celog sveta prisustvovalo je programima u Velikoj Britaniji, posebno u Šekspirovom rodnom gradu, Stratfordu na Ejvonu u centralnoj Engleskoj. Poznati britanski glumci Džudi Denč, Helen Miren, Ijan Makelen, Benedikt Kamberbač i Džozef Fajnes učestvovali su u manifestaciji. Spektakl „Šekspir uživo“  uživo je prenosio BBC, a mogao je da se prati i u bioskopima širom Evrope.

Šekspir (1564-1616) smatra se za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa. Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svetu.

Književnik je najveći deo svog opusa napisao između 1590. i 1613. Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorijske drame, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. veka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali „Hamlet“, „Kralj Lir“ i „Magbet“, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku.

Šekspir je bio ugledan pesnik i pozorišni pisac još za života, ali njegova reputacija nije dostigla današnje razmere pre 19. veka. Romantičari su naročito isticali Šekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola.

Od 20. veka, Šekspirova dela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima širom sveta.


Објављено

у

од

Ознаке: