BRITKA OŠTRICA SATIRE

Mađarski Ansambl Bele Pintera i njihova predstava “Naše tajne” pobednik je 40. Dana satire “Fadila Hadžića” koji su u zagrebačkom Satiričkom teatru Kerempuh održani od 3. do 19. juna.

Njima je pripala Velika nagrada Večernjeg lista za najbolju predstavu u celini, ali i Nagrada za najbolji tekst Beli Pinteru, autoru i reditelju predstave. Uz to, glumici Angeli Stefanovik, koja ulogu dječaka Agija, pripala je jedna od pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Tako je odlučio žiri 40. Dana satire u sastavu Anica Tomić, Boris Svrtan i Bojana Radović.

Nagrada za najbolju kabaretsku predstavu pripala je antikabareu – “Born to Please”, autorskom projektu reditelja Saše Božića, a najboljim rediteljem 40. Dana satire proglašen je Bobo Jelčić za projekat “Na kraju tjedna” HNK Zagreb. Za ulogu u toj predstavi Ani Begić-Tahiri pripala je glavna nagrada za žensku ulogu.

Glavna nagrada za mušku ulogu “Mladen Crnobrnja Gumbek” dodeljena je Jerneju Šugmanu za naslovnu ulogu u predstavi “Kralj Ibu”, u režiji Jerneja Lorencija, Drame SNG iz Ljubljane. Nagrada “Ivo Serdar” za ulogu najbolje prihvaćenu od publike pripala je Branki Šelić, glumici beogradskog Ateljea 212, za ulogu Linde u predstavi “Pijani”, u režiji Borisa Liješevića, a Nagrada “Sabrija Biser” za glumca do 28 godina Dajani Čuljak za ulogu Lorene u predstavi “Živjet ćemo bolje”, u režiji Senke Bulić, ZKM-a.

U kategoriji pet ravnopravnih glumačkih nagrada priznanja su pripala i Svetozaru Cvetkoviću za ulogu Gustava u predstavi “Pijani”, Elizabeti Kukić za ulogu Aksentija Topalovića u predstavi “Maratonci trče počasni krug” Satiričkog kazališta Kerempuh, Vanji Matujec za ulogu u predstavi “Na kraju tjedna” Bobe Jelčića, te Mateji Pucko za ulogu u predstavi “Zauvijek mladi”, u režiji Sandyja Lopičića, Drame SNG iz Maribora.

Priznanje za predanost kolektivnoj igri pripalo je ansamblu “Rodoljubaca”, u režiji Andraša Urbana i produkciji NP Beograd, drugo priznanje dobili su glumci predstave “Zauvijek mladi”, u režiji Sandija Lopičića i produkciji SNG Maribor. Treće je priznanje pripalo glumcu Borisu Mihalju za autorski doprinos kraju predstave “Kralj Ibu”.

“Dani satire Fadila Hadžića” jedinstveni su festival u regonu koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja u Hrvatskoj i regiji u protekloj kazališnoj sezoni. Ovogodišnja selektorka, dramaturg Željka Udovičić Pleština odabrala je od ukupno 59 prijavljenih predstava – 14 naslova, od kojih 13 u službenoj konkuranciji, a jedna predstava je prikazana van konkurencije. “Tematsko referiranje na politička zbivanja nit je koja povezuje ostvarenja ovogodišnjih Dana satire, a sve se prelama kroz oštru, ponekad političku oštricu ili širu komediografsku prizmu”, istakli su organizatori. Publika je imala priliku da pogleda neke od najhrabrijih političkih satira koje ulaze u direktan dijalog s našom stvarnošću.

Publika je videla predstave “East West Centar Sarajevo” Narodnoga pozorišta Zenica, “Policija” Slavomira Mrožeka domaćina i “Rodoljupce” Jovana Sterije Popovića Narodnog pozorišta u Beogradu. Pred zagrebačku publiku izašli su i Ansambl Bele Pintera s predstavom “Naše tajne”, glumci riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca s predstavom”Nad grobom glupe Europe” Sebastijana Horvata i Milana Markovića Mattisa, nastaloj po motivima “Hrvatske rapsodije” Miroslava Krleže, te glumci Drame Slovenskoga nacionalnog gledališča iz Ljubljane s predstavom “Kralj Ibu”, nastaloj po motivima komada Alfreda Žarija. Odigrane su i predstave – “Maratonci trče počasni krug” Dušana Kovačevića Satiričkoga kazališta “Kerempuh”, “Demokracija!” Josifa Brodskog  Drame Slovenskoga nacionalnog gledališča iz Ljubljane, “Pijani” Ivana Viripaeva  beogradskoga “Ateljea 212”, “Živjet ćemo bolje” Maje Hrgović Zagrebačkoga kazališta mladih i Kazališta Hotel Bulić, “Na kraju tjedna” Bobe Jelčića HNK Zagreb, “Born to please” Saše Božića Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu, Kulture promjena, Teatra &TD, produkcije De facto i Art radionice Lazareti iz Dubrovnika, te predstava van konkurencije “Slučaj Harms”  Teatra Komedija iz Skoplja.


Објављено

у

од

Ознаке: