BORBA ZA IDENTITET

Pod sloganom “Identifikuj se ili ostani NN” Peti festival „Van okvira“ biće održan od 26. novembra do 1. decembra u Kulturnom centru Rex.

Stvaraoci koji se na različite načine bave pitanjem identiteta okupiće se na petom festivalu društveno angažovanog teatra „Van okvira“. Festival će 26. novembra u Kulturnom centru „Rex“ otvoriti lutkarska skaska „Vaša Vaš“ horsko-pozorišne trupe „Deca sa meseca“.

“Slogan ukazuje na to da sa jedne strane, identifikujući se kao određeni subjekt, bivamo prepoznati od okruženja i tada identitet odražava našu specifičnost. Sa druge stane, on je rezultat procesa poistovećivanja sa važnim drugima, pa je pitanje koliko je naš identitet autentična tvorevina. Identitet takođe često biva promovisan kao stabilna kategorija. Stoga, države, njihove administracije, industrije zabave.., teže da veštački održavaju identitete, ne bi li mogli lakše da ih koriste za svoje interese. Otpor je veliki kada osoba želi da izađe iz sistema ponuđenih identiteta. Festival je ove godine sebi dao zadatak da neke od postulata takvog poretka preispita”, ističe se u saopštenju organizatora, Grupe „Hajde da…“.

Glavni program činiće šest pozorišnih predstava/performansa – „Ona“ (Narodno pozorište „Toša Jovanović“), „Šta kaže Irena Ristić“ (Hop.La!), „Vrste“ (premijerno izvođenje, Jovana Rakić, Stanica), „Hegel i duga lista prevara“ (Grupa „Hajde da…“), „Kočnica“ (Via Negativa) i „Identi(teti)čnost“ (Sandra Stojanović i Kristina Jovanović).

Okrugli stolovi koji su deo pratećeg programa festivala biće inspirisani prikazanim predstavama, a tokom Festivala biće realizovane i dve instalacije: „Moja žica, moja granica“ Milice Ponjavić i Demira Mekića uz podršku Marka Dimitrijevića i učesnika istoimene radionice, i „Plave Priče“ ERGstatusa.

Svi programi festivala „Van okvira“, koje orgranizuje Grupa „Hajde da…“ u saradnji sa Kulturnim centrom „Rex“, galerijom HUB12 i Impact Hub-om, besplatni su za publiku.

Izvedbeni prostori su pristupačni za korisnike/ce kolica, a na predstavama je obezbeđen prevod na srpski znakovni jezik, kao i naracija za slepe i slabovide osobe.


Објављено

у

од

Ознаке: