BOGAT PROGRAM MARATONA

Dvadeset i četvrti po redu Pozorišni maraton u Somboru biće održan od 14. do 18. juna pod sloganom „Med i mleko“.

Prvog dana, 14. juna biti otvorena ekskluzivna izložba 10 originalnih grafika Henrija Mura na temu “Hamleta”, čime se Sombor pridružuje obeležavanju 400 godina od smrti velikog Viljama Šekspira. Maraton će zvanično otvoriti prvakinja srpskog glumišta Jasna Đuričić.

Maratonsku trku započinju „Rodoljupci“ Narodnog pozorišta u Beogradu, nakon njih na programu je predstava Akademskog ruskog dramskog teatra „Joškar-Ola“ – „Ubice“ Aleksandra Molčanova u režiji Alekseja Jamaeva. Ruski ansambl će izvesti još dve predstave – za decu „Rođendan mačka Leopolda“ Arhadija Haita u režiji Nadežde Repajeve i „Vojnici“ Vladimira Žerebcova u režiji Aleksandra Sučkova.

Domaćin – Somborsko pozorište će se predstaviti sa dve produkcije – „Gogoland“ u režiji Andraša Urbana i „Buba u uhu“ u režiji Olje Đorđević. Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice gostuje sa predstavom „Postani ulična svetiljka“ Srečka Kosovela u režiji Andreja Jusa, Zvezdara teatar sa „Vozom“ Kormaka Makartija u režiji Voje Brajovića, a Kruševačko pozorište sa komadom „Valjevska bolnica“ Dobrice Ćosića u režiji Slavenka Saletovića. Na programu će biti i predstava „Art“ u kojoj igraju Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta, „Stand down“ Nebojše Milovanovića, „What is Europe?“ Lasla Vegela u režiji Andraša Urbana (Scena MESS, Sarajevo) i Ibzenove „Aveti“ u režiji Andreja Nosova (Heartefact, Bitef, Grad Teatar Budva i Festival MESS).

Najmlađima su namenjene predstave „Pinokio“ Pozorišta mladih Novi Sad i „Odisej“ Dečjeg pozorišta Republike Srpske.

Pozorišni maraton nastao je 1992. Godine.


Објављено

у

од

Ознаке: