BOB VILSON U JDP-U

Predstava “1914” Roberta Vilsona, u izvodjenju Narodnog pozorišta iz Praga gostuje 22. novembra na Sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Gostovanje Narodnog pozorišta u Pragu i predstave “1914 je” deo programa obeležavanja “Sto godina od početka Prvog svetskog rata” u 2014. godini, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Posle Vilsonovog uspeha sa Čapekovom predstavom “Makropulos kejs” u istoj kući, poznati reditelj svu pažnju usmerava na komade koji su izuzetno važni, naročito imajući u vidu godišnjicu početka Prvog svetskog rata. “Dobri vojnik Švejk” Jaroslava Hašeka, kultni roman češke književnosti, ironični podsmeh ratu i njegovoj apsurdnosti koja prevazilazi ljudsku glupost, spaja se na nov i kreativan način s antiratnim remek-delom Karla Krausa “Poslednji dani čovečanstva”. Robert Vilson, mag modernog teatra, ova dela pretvorio je u savremeni kabare. Ova otvorena forma obiluje impresivnim, slikovitim vizijama, muzikom i iznenađujućim humorom, stvarajući ne samo parabolu 1914, nego i sliku našeg života u sadašnjosti. I to sto godina od tog užasnog rata kojim je, zapravo, započeo XX vek. Zadivljujuća predstava o optimistima i pesimistima (pod budnim okom sveprisutnog Vremena), jedinstven je plod saradnje vrhunskih članova češkog ansambla i pozorišnih inovatora svetskih razmera.

Vilson je osmislio i scenografiju i koncept osvetljenja, originalnu ideju za projekat potpisuju Sonja Červena i Aleš Brežina, koji je i kompozitor, a kostimograf je Jaši.

Uloge tumače: Sonja Červena, Vaclav Postranecki, Vladimir Javorski, Pavla Beretova, Eniko Esenji, Tatjana Medvecka, Eva Salcmanova, Milan Stehlikt, Jan Kolenjik, Raduz Maha.


Објављено

у

од

Ознаке: