BIF I TEATAR

Beogradski irski festival, pod sloganom “Beo-grad, Zeleni-grad”, održava se na više lokacija u gradu od 13. do 22. 03, a vezuje se za obeležavanje nacionalnog praznika Republike Irske, Dana Svetog Patrika 17. marta. Program je sastavljen od brojnih muzičkih, filmskih, književnih ali i pozorišnih dogadjaja.

Manifestaciju su podržali Delegacija EU u Srbiji, ambasada Republike Irske, kao i brojni partneri i mediji. Pozorišni program uključuje predstave UK “Parobrod” i Beogradskog dramskog pozorišta.

Irska pozorišna trupa „Just the Lads“, gost Beogradskog irskog festivala, nastupiće sa umetnicima iz Srbije u predstavi „Snivanje kostiju: Balkanska sesija“, povodom 150. godišnjice rodjenja Nobelovca – Vilijema Batlera Jejtsa. Predstava na engleskom jeziku biće izvedena u beogradskoj Ustanovi kulture Parobrod u ponedeljak i u sredu 16. i 18. marta u 20.30 sati. Mešovita srpsko-irska glumačka postava prikazaće publici svoju interpretaciju komada u stihu „Snivanje kostiju“ koji je Jejts napisao 1919. godine, inspirisan konceptom japanskog tradicionalnog No pozorišta. Delo kombinuje Jejtsova interesovanja za irsku mitologiju, istoriju, politiku, religiju, okultizam i magiju.

“Ples sa Bogovima” (u originalu: “Ples na praznik Lunase”) irskog savremenog klasika, Brajana Frila u režiji dr Aleksandra Dunđerovića biće prikazan 20. marta na programu BIF-a u Beogradskom dramskom pozorištu. Realizacija predstave ostvarena je u koprodukciji Kolektiv Teatra (VB/Irska) i BDP-a. U predstavi igraju: Milica Zarić, Nataša Marković, Slađana Vlajović, Aleksandra Anja Alač, Biljana Zaverla Maletić, Ivan Tomić i Savo Radović.

 


Објављено

у

од

Ознаке: