BESMISLENOST UOPŠTAVANJA

Prva premijera u novoj sezoni Narodnog pozorišta Sombor biće izvedena 16. oktobra. Reč je o drami “Heimatbuch (Knjiga o zavičaju)” Kaće Čelan, u režiji Gorčina Stojanovića.

Ova drama višestruko nagrađivane umetnice rođene u Vojvodini, koja danas živi i stvara u Nemačkoj i Americi, praizvedena je 1988. godine u tadašnjem KPGT-u, u Subotici, u režiji Dušana Jovanovića.

U komadu je predstavljen život vojvođanskih Švaba u gakovačkom logoru, u okolini Sombora, 1946. godine kroz prizmu porodica Šmit i Drah. Posebnu toplinu celoj priči daje nemoguća ljubav koja se desi između četrdesetjednogodišnjeg upravnika logora Dragiše Pavlovića i šesnaestogodišnje zarobljenice Nemice, Roze Drah. Ljubav, koja je bila izbor mlade Nemice, koštala ju je života. Kao što ne postoji kolektivni uspeh, tako ne postoji ni kolektivna krivica. U ovoj predstavi biće prikazana sva besmislenost kolektivizacije bilo kog čina; ideologije kao što je nacizam, kao i besmislenost pozivanja na kolektivnu odgovornost, ma koliko posledice te ideologije bile tragične. Najstrašnije u ovoj priči jeste činjenica da onog momenta kada ljubavi pokušamo da odredimo nacionalnu ili bilo kakvu pripadnost, ona postaje nemoguća i tu prestaje svaka sloboda a počinje nešto mnogo strašnije od zatvora, logora, pa i od same smrti.

Režiju, izbor muzike i scenografiju potpisuje Gorčin Stojanoviću, a kostimograf predstave je Lana Cvijanović. U predstavi igraju: Aleksandar Đurica, Tatjana Šanta, Milica Janevski, Branislav Jerković, Ivana V. Jovanović, Milica Mima Trifunović, Marko Marković, Srđan Aleksić, Mihajlo Nestorović, Olgica Nestorović, Dragana Šuša, Nemanja Bakić i David Tasić Daf.


Објављено

у

од

Ознаке: